Professionals sanitàries de l'Hospital del Mar en una UCI amb pacients amb covid-19, en la tercera onada de la pandèmia del coronavirus

Preocupació per la Covid-19 en una ciutat de Catalunya: es triplica el risc de rebrot

Els indicadors de la Covid s'han multiplicat en comparació amb la setmana anterior

La Regió Sanitària de Girona preocupa els experts. Tot i que el nombre de positius ha baixat de mitjana durant els últims dies, hi ha alguns punts en què els casos confirmats de Covid-19 estan repuntant. Així mateix, tal com informa 'El Diari de Girona', Lloret de Mar ha duplicat els casos en una setmana, i és que del 3 al 9 de maig s'han diagnosticat un total de 76 positius, que, en comparació amb la setmana anterior, del 26 d'abril al 5 de maig, hi ha una diferència de 36 casos. Aquesta setmana, per ara, s'han notificat sis persones ingressades per Covid, mentre que la setmana anterior només n'hi havia dos. 

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

Cal dir, però, que la dada més alarmant és la del risc de rebrot, que, respecte a la setmana anterior, ha augmentat en més de 500 punts, i és que actualment és de 753. La velocitat de propagació del virus, en paral·lel, ha pujat fins al 2,32, xifra considerada molt elevada. 

Segons relata el mitjà citat, el principal motiu d’aquest augment és que la setmana passada es va dur terme un cribratge d’automostres, que també va realitzar Tossa de Mar, i es van triplicar les proves realitzades. Seria aquest el motiu pel qual s'han diagnosticat molts més casos respecte a altres municipis. Del total de les proves realitzades, un 4,82% han estat positives, mentre que quinze dies abans la positivitat era de més del 10%. Així, destaquen també els contagis als centres educatius, ja que, entre d'altres, a l'institut Ramon Coll i Rodés s'han notificat deu positius durant els darrers deu dies. El cribratge poblacional d'automostres de Lloret va detectar catorze positius d'un total de 1.119 participants. 

Catalunya Central registra 7 positius d'entre 738 proves

D'altra banda, la primera onada de cribratges poblacionals que s'han fet a la Regió Sanitària de la Catalunya Central s'ha tancat amb 7 positius de les 738 proves fetes, una xifra que representa un 0,9% de positius. En concret, els cribratges amb automostra van arrencar fa dues setmanes i s'han fet a Manresa (en dues àrees bàsiques), Solsona, Artés, Berga, Santa Margarida de Montbui i Torelló.

Salut informa que la baixa participació en alguns punts ha fet replantejar la campanya i només continuarà una setmana més a Solsona i Artés. Les proves van dirigides a persones menors de 70 anys asimptomàtiques, que no hagin passat la covid-19 en els darrers tres mesos i que no hagin completat la pauta de vacunació.

En aquestes dus setmanes Artés, Berga, Solsona i Manresa han donat entre 1 i 2 positius en els cribratges fets però també han estat els municipis amb un major nombre de tests realitzats, segons informa Salut. En concret, i a l'espera dels resultats del cribratge d'aquest divendres, Solsona és qui ha registrat un major índex de participació amb 272 proves fetes a l'EAP Solsonès. D'aquestes proves, 2 han donat positiu (un 0,7% dels participants). A Artés s'han fet 145 proves amb 2 positius (1,5%); a Berga, un total de 91 proves amb 2 positius (1,5%); a Manresa, 141 proves amb 1 positiu (0,7%); a Torelló, s’han fet 46 proves i no s’ha detectat cap positiu.

La campanya continuarà una setmana més a Solsona i a Artés. En concret Artés, només es podrà fer dimarts de 10 a 13h i a Solsona es mantenen els tres dies establerts amb els següents horaris: dilluns i divendres d’11:30 a 15h i dimecres de 16 a 19h. L’objectiu dels cribratges és detectar persones asimptomàtiques que, sense saber-ho puguin transmetre el virus i, per tant, tallar cadenes de transmissió. Els resultats es coneixen en 48 o 72 hores a través de l’aplicació La Meva Salut.