El doctor Josep Maria Argimon.

La preocupació de Salut respecte a la transmissió del virus durant la Setmana Santa: «S'ha d'evitar»

Argimon assegura que hi ha gent que té la infecció, però no ha anat a fer-se les proves i, per tant, poden estar contagiant

Avui dimecres, 7 d'abril, el Procicat començarà a decidir quins canvis cal fer en les mesures restrictives per frenar la pandèmia de Covid-19. No serà fins, segurament, dijous quan es faran públiques les decisions d'aquest comitè. Unes decisions que, en principi, entrarien en vigor el pròxim dilluns.

Com sempre s'ha defensat des del Govern, l'evolució dels indicadors marcarà si cal flexibilitzar mesures o endurir-les. La situació epidemiològica a casa nostra, però, no acaba de millorar. I és que, per un costat, la pressió assistencial és cada com més alta. D'altra banda, indicadors com la detecció de positius o l'Rt han disminuït aquests darrers dies. Tot i això, el secretari de Salut Pública de la Generalitat, Josep Maria Argimon, ha recalcat que aquest descens d'alguns indicadors és «un artefacte» que podria no representar la realitat epidemiològica que viu el país.

Un dels màxims responsables del Departament de Salut ha recordat que «venir de sis dies pràcticament festius. Hi ha hagut menys detecció perquè la gent acostuma a anar menys als centres mèdics en dies festius. Però això no vol dir que hi hagi menys infeccions». De fet, ha detallat que la situació és més preocupant, ja que «això vol dir que aquesta gent que segurament té la infecció, però que no s'ha fet la prova perquè la simptomatologia és lleu, puguin haver estat contagiant» altres persones.

Per aquest motiu, Argimon afirma que caldrà estar molt atents a l'evolució de les dades en les pròximes hores i dies per poder determinar més acuradament l'abast que ha tingut la Setmana Santa des del punt de vista epidemiològic. I és que, com ha recordat el responsable de Salut Pública, aquests últims dies s'han vist imatges «de 7, 8 o 10 persones juntes a la platja, sense distàncies i fent petar la xerrada». Unes imatges que «no són bones i que hem d'evitar». 

D'aquesta manera, Josep Maria Argimon tornava a recordar una consigna que s'ha repetit en el darrer any: la responsabilitat individual de la gent a l'hora de respectar les mesures restrictives per, així, poder frenar la transmissió del virus. «No ho podem fiar tot a la bata blanca», exposava el secretari de Salut Pública.

La pressió hospitalària, la principal preocupació en aquests moments

«El que ens preocupa molt, i comença abans de la Setmana Santa, és que estem tenint un increment d'ingressos important als hospitals», explicava Argimon. I més, tenint en compte que ja ens trobem en plena campanya de vacunació. I és que, haver de cobrir un nou augment massiu dels casos afectarà d'alguna manera a l'administració de dosis a la ciutadania. «Si s'incrementa la taxa d'infecció, la campanya de vacunació no se'n ressentirà, però la ciutadania ho ha de tenir present».