Imatge d'una urna, plena de vots, durant un procés electoral

El preocupant avís d'una experta catalana sobre el 14-F: possible augment de contagis

Clara Prats recomana «anar a votar i tornar a casa» per reduir la interacció social

La investigadora de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) Clara Prats ha alertat de la possibilitat que es produeixi un «efecte pont del desembre» en la jornada electoral del pròxim diumenge que comporti un «pic» de contagis. En una entrevista a 'Rac1' ha comparat la cita electoral amb el pont de la Puríssima, quan va augmentar el nivell d'interacció social durant quatre o cinc dies, el que va derivar en un pic les setmanes següents.«El que ens fa una mica de por ara és el mateix», ha dit. Davant d'això, cal que l'acte de votar, trobar-se amb amics i veïns no generi un augment de les interaccions socials. És a dir, ha recomanat «anar a votar i tornar a casa», de manera que votar no es converteixi en un acte social.

Sent que les eleccions que s'han de celebrar, s'han de posar totes les mesures per a fer-les «tan segures com sigui possible», tot i que ha avisat que mai hi haurà risc zero, ja que el virus «pot colar-se» per algunes capes.

Acceleració de la baixada

Pel que fa a les darreres dades d'incidència de la covid-19, ha indicat que el ritme de baixada s'ha accelerat una mica, en un descens lent, però que s'ha accelerat. «És molt positiu», ha dit la investigadora, que ha celebrat especialment la superació del pic de les UCI.

Segons ha detallat, Catalunya està a la meitat de la baixada, amb un pic que venia dels 4.200 casos diaris i que ara se situa en els 2.500, i que hauria d'intentar arribar als 1.000. D'altra banda, ha remarcat que el que preocupa ara són les 680 persones a les UCI, un nivell «molt alt» que tenia com a sostre per no començar a desprogramar els 600 llits. «És en aquest context que ens fa por que les eleccions generin un pic de contagis, sobretot en el tema de les UCI», ha afegit.

Davant d'aquestes dades, ha instat a extremar les precaucions davant les noves variants de la covid per la seva rapidesa en la propagació, especialment en l'àmbit familiar, perquè podria dur a un creixement ràpid de les xifres. Segons Prats, amb unes UCI plenes, els efectes d'un nou creixement podrien ser «devastadors».

El Govern decidirà amb JEC i partits si no publica l'escrutini diumenge a la nit

El director general de Participació i Processos Electorals, Ismael Peña-López, ha explicat aquest matí que el Govern decidirà el mateix diumenge juntament amb la Junta Electoral Central i els partits si no es fa públic l'escrutini a la nit en funció del percentatge de meses que no s'hagin pogut constituir.

En declaracions a 'Rac1', ha indicat que si el volum de meses que s'han de formar dilluns o dimarts és important aquella gent pot fer un «vot molt més tàctic» si ja sap el resultat provisional dels comicis. En aquest cas es podria no comunicar el resultat electoral, però sí que es rebrien les dades. El que no es faria seria sumar-les. Ara bé, també ha admès que el fet que els apoderats puguin fer fotos de les actes fa «difícil» aturar la informació.