Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'arxiu de les mans d'un avi

Preocupant avís: «Ja ens podem oblidar de les pensions com fins ara»

El deute de la Seguretat Social ha augmentat un 322% en els últims cinc anys

Imatge d'arxiu de les mans d'un avi
La situació econòmica d'Espanya està empitjorant la vida dels pensionistes | Pixabay

En uns anys, les pensions a Espanya no seran com les actuals. Amb tota probabilitat, hauran de patir una complexa transformació per poder pal·liar el greu dèficit de la Seguretat Social. Aquesta reforma del sistema de pensions començarà a fer-se efectiva en breus, després de l'acord signat per la Comissió del Pacte de Toledo, integrada per tots els partits polítics amb representació parlamentària per acordar els principals canvis de la reforma.

El deute de la Seguretat Social que posa en risc les pensions

La Seguretat Social acumula un deute sense precedents que ascendeix a 74.855.000 d'euros, aproximadament un 6% del Producte Interior Brut (PIB). Aquesta xifra s'ha anat multiplicant en els darrers anys, concretament des del 2017. Al juny d'aquell any, el govern presidit per Mariano Rajoy va haver de recórrer a un préstec de l'Estat per poder afrontar les despeses de la Seguretat Social.

El Fons de Reserva, més conegut com 'la guardiola de les pensions', s'havia quedat sense diners suficients per pagar la paga extra d'estiu als pensionistes, una situació que s'ha anat repetint.  Durant dècades, els nivells de deute de la Seguretat Social havien estat estables. No obstant això, l'any 2017 l'exercici es va tancar amb un deute de 27.363,7 i l'any 2018 el deute s'havia multiplicat fins a arribar als 41.194,14 milions.

Aquest deute va créixer un 34% durant el 2019, degut principalment a la pujada de les pensions i l'envelliment de la població. Els 55.024,16 milions d'euros en deute del 2019 van ascendir als 74.855.000 d'euros actuals, segons les últimes dades disponibles del Banc d'Espanya publicades aquest passat dimarts i relatives al tancament de setembre. De fet, el deute ha augmentat després del nou préstec de 8.300 milions d'euros que ha aprovat el Consell de Ministres aquest mateix dimarts.

L'efecte de la pandèmia del coronavirus en el deute de la Seguretat Social

Aquesta xifra rècord de més de 75 milions d'euros posa de manifest que cal reformar el sistema de pensions, que suposa una gran despesa dins de la Seguretat Social. Ara bé, durant el 2020, els comptes de la Seguretat Social es veuran més afectats per la crisi de la covid-19. 

A l'espera de conèixer el veritable efecte de la pandèmia en el deute de la Seguretat Social, s'espera que el seu augment sigui molt significatiu després de l'augment de despeses i la disminució d'ingressos que ha hagut d'afrontar el ministeri.

La Seguretat Social ha hagut d'abonar les prestacions d'incapacitat temporal (per a malalts de covid-19 i persones en quarantena) i altres ajudes aprovades per a pal·liar les conseqüències del coronavirus, com l'Ingrés Mínim Vital.

A més ha hagut de renunciar a importants ingressos per cotitzacions socials de tots els treballadors en Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) o que van ser acomiadats, i d'autònoms que estan en cessament d'activitat.

Per si no n'hi hagués prou, les previsions de cara al futur són realment negres. Segons ha detallat l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef), el deute passarà del 9% al 56% del PIB l'any 2050. «La sostenibilitat futura del sistema continua agreujant-se. El nivell de deute amb l'Estat superarà els 99.000 milions d'euros l'any 2020 (8,9% del PIB)», apunta el Cercle d'Empresaris en el seu últim informe.