Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
La responsable de vestuari de la Setmana Medieval de Montblanc, amb els vestits d'aquesta 32a edició.

Mesos de feina i preparatius: així es gesta la Setmana Medieval de Montblanc

La 32a edició de la Setmana Medieval de Sant Jordi és a tocar. Gran part de la feina ja està feta i els participants en la festa ultimen els detalls perquè tot surti bé

La responsable de vestuari de la Setmana Medieval de Montblanc, amb els vestits d'aquesta 32a edició.
La responsable de vestuari de la Setmana Medieval de Montblanc, Núria Parés, amb els vestits d'aquesta 32a edició. | Júlia Giribets

 

Un potent equip de vestuari vetlla per fer la més fidel recreació,  els comerços augmenten la plantilla per rebre multitud de visitants i els protagonistes ultimen els assajos  perquè tot surti a la perfecció. El compte enrere ha començat i el temps d’espera ja es compta per dies. Montblanc ja fa olor de Setmana Medieval.

Alguns carrers i comerços comencen a estar tímidament decorats,  mostrant ja una petita part del que serà aquesta gran celebració que forma part de la història de tota una generació que l’ha viscut des que va néixer.

La Núria Parés era una nena quan va veure la primera Setmana Medieval de Montblanc, fa 32 anys. Des de llavors, sempre hi ha estat implicada d’una manera o d’una altra. Actualment, n’és la responsable de vestuari.

Aquests dies és fàcil trobar-la a l’Associació Medieval de la Llegenda de Sant Jordi. Allà, centenars de vestits perfectament penjats decoren l’espai. El ritme de treball no para, però la Núria assegura que, en pocs dies, tots aquests penjadors «quedaran buits».

La Comissió de Vestuari és una de les ànimes de la Setmana Medieval. És del tot lògic, ja que en tots els actes de la festa el vestuari hi juga un paper.

Cosint vestits des del mes d'octubre

La seva feina comença quan molta gent ni tan sols pensa en la següent edició de la Setmana Medieval. A principis d’octubre, un grup d’unes 8 modistes comencen a repassar vestits, banderoles i tot allò que calgui per tenir a punt la festa. «Per Nadal descansem i després segueixen cosint fins a finals de març»,  explica la Núria Parés.

En tots aquests mesos  «podem bellugar un volum d’uns 700 vestits»  i, a part, n’hi ha una setantena que van destinats a lloguer. El ritme de feina s’accelera aquests dies previs. «Són dies d’entregar vestits als diferents col·lectius, controlar llistats, tiquets, etc.», diu la Núria. Això s’aconsegueix gràcies a un equip de tres persones que s’encarreguen de la logística.

Banderoles medievals a la muralla de Montblanc.
Banderoles medievals a la muralla de Montblanc. | Júlia Giribets

Un dels punts forts d’aquest departament recau en el rigor històric. Des dels inicis de la Setmana Medieval de Montblanc s’ha vetllat per recrear de forma fidel la indumentària de l’època. És per això que fa un parell d’edicions es va crear un manual de bones pràctiques amb un seguit de pautes a l'hora de vestir-se per la festa.

«Són coses senzilles com evitar colors estridents, utilitzar colors terrosos, que els homes portin el cabell tapat o no portar segons quins complements», explica la responsable de vestuari. Pel que fa als diferents col·lectius que participen en la festa (bufons, cavallers, etc.), «tots tenen una pauta i han d’anar iguals».

Quan acaba la Setmana Medieval,  el departament de vestuari segueix treballant encara fins al mes de juny.  «S’han de col·locar els vestits i mirar que estigui tot correcte», explica la Núria.

Els comerços multipliquen les vendes durant la Setmana Medieval

«És una bogeria, dormim poc, dupliquem plantilla, però la feina surt». Aquesta seria una descripció ràpida i sintetitzada del que senten els comerciants de Montblanc durant la Setmana Medieval, sobretot pel que fa al sector de l’alimentació.

I és que aquesta festa mobilitza tots els sectors de la vila i, com no podria ser d’una altra manera, també al comerç. Fa dies que han començat els preparatius per tenir-ho tot a punt. Ja no hi ha marxa enrere, queden escassos dies i els botiguers són conscients que,  la calma que es respira al poble habitualment, aviat serà substituïda per una multitud de gent.

La presidenta de la Unió de Botiguers i Comerciants de Montblanc, Montse Guinovart, assegura que aquests dies de celebració la clientela en els establiments d’alimentació «es pot multiplicar per cinquanta, és un no parar».

El forn Joan del carrer Major de Montblanc ja té posat en tendall per la Setmana Medieval.
El forn Joan del carrer Major de Montblanc ja té posat el tendal per la Setmana Medieval dies abans. | Júlia Giribets

Per fer front a l’allau de gent que visita Montblanc durant la Setmana Medieval,  moltes botigues han d’augmentar la plantilla de treballadors puntualment. «Nosaltres la dupliquem», diu Guinovart, fent referència al seu establiment, un forn de pa.

«De vegades penses que la feina no sortirà, però acaba anant tot bé», afirma. Els comerços montblanquins no són mers espectadors de la festa sinó que s’impliquen al màxim guarnint els seus aparadors i façanes. «Anem vestits com en l’època medieval, és una manera de donar caliu a la festa i de diferenciar aquesta festa de la d’altres pobles que només fan el mercat. Montblanc es transforma de dalt a baix», assegura.

Aquesta festa es podria definir com a ‘transversal’, ja que participar en ella no té una edat concreta. Del més petit al més gran en pot ser partícip. «Dona feina a molta gent de totes les edats. Qui vol treballar, aquí treballa», explica.

Dies abans, ja es comença a notar el batec de la Setmana Medieval en els comerços montblanquins. Per tal de tenir-ho tot a punt per al dia de Sant Jordi, molts establiments ja deixen veure els primers tendals, cartells o decoracions, per avançar una mica de feina i no deixar-ho tot pel darrer moment.

El comerç és només una part de la Setmana Medieval, però és important per cohesionar la celebració. «Ens impliquem en tot el que podem, hem d’anar tots a una i si volem que el poble estigui viu, el comerç ha d’estar viu  i col·laborar en tot el que faci la gent del poble», conclou Montse Guinovart.

«Hem creat una gran família als assajos»

Vestuari, botiguers, voluntaris... tots ells fan que la festa sigui possible. Però no podem oblidar els protagonistes de la llegenda de Sant Jordi. El Rei, la Reina, la Princesa, Sant Jordi i la resta de participants, fa setmanes que assagen per poder encarnar de forma fidel els seus personatges.

Tots ells coincideixen en el bon ambient que hi ha, la qual cosa és molt important a l’hora de crear complicitats. «Ho estem gaudint molt i, personalment estic molt content i il·lusionat», explica Paulino Gascón, que farà de Rei. És cert que el seu paper, com el de tots, requereix hores de dedicació però «ho estem passant molt bé».

El Rei, la Reina, la Princesa i Sant Jordi de la Setmana Medieval 2019.
El Rei, la Reina, la Princesa i Sant Jordi de la 32a Setmana Medieval. | Júlia Giribets

Per la seva banda, Carmen Núñez, que encarna la Reina, destaca la participació de tanta gent que fa possible la Setmana Medieval i el bon tracte que estan rebent els actors. «És preciós veure com canvia Montblanc durant uns dies, hi ha tanta gent al darrere que és un honor poder estar aquí», afirma.

Míriam Ortín fa el paper de Princesa. Assegura estar «expectant, perquè ho veig ja molt a prop», però sap que aquesta experiència li passarà «molt ràpid i vull gaudir de cada moment». Respecte dels preparatius, afirma que «hem fet una gran família i estic molt contenta que m’hagin triat com a Princesa, em fa molta il·lusió ajudar al poble i que creixi cada cop més la festa».

Ramon Solanes, Sant Jordi, explica que té moltes ganes que arribi ja la Setmana Medieval i també  destaca el bon ambient que s’ha creat assajant entre els protagonistes. Assegura que abans, molts no es coneixien personalment, però «el bon rollo que tenim fa que tot sigui més fàcil i ajuda a assajar millor i això pot fer que la representació també surti millor».

En pocs dies tots aquests preparatius de dies, setmanes i mesos veuran la llum amb la 32a Setmana Medieval i tot l'equip que hi ha darrere veurà el resultat de la feina feta, a partir del 23 d'abril. El departament de vestuari, els comerços o els actors són part d'aquesta festa que involucra gairebé tot el poble sota el paraigua de l'Associació Medieval de la Llegenda de Sant Jordi, que és qui organitza l'esdeveniment, amb el suport institucional de l'Ajuntament. 

També et pot interessar: