Les activitats, mesures i accions a favor del medi ambient i la sostenibilitat prendran més protagonisme durant aquest 2020 a Reus. Així ho ha anunciat el govern local, que ha volgut reafirmar «el compromís de l'Ajuntament de Reus, de manera institucional, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides» per boca del regidor de Medi Ambient, Daniel Rubio.
[predef]reus-144[/predef]
Aquest suport el va aprovar el plenari local per unanimitat arran d'una moció del PSC; un suport que ara es vol començar a concretar. Per fer-ho s'ha editat un calendari on figuren els dies internacionals relacionats amb la natura i els canvis en els hàbits de consum, però també les accions i campanyes que ha planificat l'Ajuntament en aquesta línia i que «busquen informar, formar, sensibilitzar i conscienciar la ciutadania de la necessitat i l'obligació de generar canvis positius des del punt de vista de la sostenibilitat i del medi ambient».
L'objectiu final és «que comencem a adquirir les noves pràctiques i que hi hagi accions valentes». En aquest sentit, destaca Rubio, no es tracta només dels canvis que hagi de fer la ciutadania o el món local, sinó que reclama «valentia» a les administracions superiors per desplegar una legislació i unes mesures marc que permetin als municipis actuar en aquesta línia.
Els deures del Parlament i del Congrés
Daniel Rubio manté que «la ciutat de Reus és de les meves avançades, i no ho diem nosaltres; la licitació que vam treure pel car sharing la vam haver d'endarrerir perquè el software i la tecnologia que havia d'anar-hi embarcada no estava preparada». «L'Ajuntament de Reus ha anat més avançat que altres administracions i, fins i tot, que l'empresa privada», afegeix.
Considera, però, que cal que hi hagi una legislació estatal i catalana que permeti als municipis actuar en aquest sentit. «S'han de plantejar si volen donar subvencions o si, potser fent una reducció de l'IVA en el vehicle elèctric, és una manera que aquesta tecnologia pugui competir d'igual a igual». Recorda, de fet, que l'Ajuntament de Reus ja contempla una rebaixa en l'impost de circulació per als vehicles elèctrics, així com tarifes especials als aparcaments i la gratuïtat de la recàrrega.
Ordenances ambientals per a la indústria i la residència
Una de les mesures que ha anunciat el govern de Madrid és la implantació d'una Zona de Baixes Emissions a totes les ciutats de més de 50.000 habitants. Una mesura que, ja quan es va anunciar, Rubio matisava; «a les zones de baixes emissions no només parlem de mobilitat, el gran generador de CO2 és la indústria». En aquest sentit, el regidor reusenc considera que cal estudiar la realitat de cada municipi per emprendre-hi les actuacions adequades per assolir els objectius que es persegueixin.
«L'Ajuntament de Reus té previstes algunes accions per intentar minimitzar les emissions de CO2 en l'àmbit industrial, o en l'àmbit residencial; s'hauran d'impulsar mesures, a través d'ordenances, que fomentin les energies renovables». De fet, una de les línies d'actuació del consistori és «un projecte perquè les energies renovables entrin a formar part de l'alimentació elèctrica dels edificis municipals».
Reforçar el calendari actual i ampliar-lo
Pel que fa al calendari presentat, «busca que hi hagi una invitació col·lectiva a reflexionar sobre què és el que, de manera individual o familiar, podem fer per generar aquest impacte positiu al nostre entorn i a la nostra societat», resumeix. «Reforçarem molt més tres elements concrets que són la Setmana de l'Energia al mes de juny, quan hi haurà un acte contundent en aquesta línia, la Setmana de la Mobiltiat al mes de setembre i la Setmana de prevenció de Residus al novembre».
Això no implica, ha aclarit el regidor de Medi Ambient, deixar d'apostar per convocatòries com la del Velèctric o el Dia de la Biodiversitat, sinó que se les vol integrar sota un mateix paraigua, seguint un fil conductor. Se segueixen, ha detallat, cinc línies mestres: «Avançar cap a una ciutat més verda, més sostenible i més eficient, que promou pràctiques ambientals i sostenibles, que fomenta el contacte amb el medi natural, que millora la gestió ambiental en l'àmbit dels sorolls, i que garanteix un millor entorn per la cura dels animals».
Les accions previstes al calendari presentat avui contemplen actes i campanyes dirigides al gruix de la ciutadania, però també algunes de més específiques. «Anirem a buscar l'última etapa de primària o la primera de l'institut, que són aquells prescriptors que creiem que comencen a tenir una consciència i una visió crítica del que passa a la nostra ciutat i al nostre planeta, i que són els que ens han d'ajudar perquè les famílies comencin a reciclar, per exemple».