Els ravals de Robuster i de Sant Pere de Reus han de ser un eix comercial molt vinculat a la sostenibilitat i el medi ambient. Amb aquesta voluntat es posa en marxa el projecte Espais Vius, encarregat per l'Ajuntament a l'empresa BB Intervencions. Amb un pressupost de més de 150.000 euros es volen donar ajudes directes a l'obertura de nous negocis, a més de donar vida als locals buits mentre no els ocupin.
[predef-nofollow]telegramtgndigital-604[/predef-nofollow]
La vicealcaldessa de la ciutat, Noemí Llauradó, ha afirmat que «tenim clar que cal actuar per potenciar l'eix comercial del tomb de ravals perquè té un pes evident». En concret s'actuarà als ravals de Robuster i de Sant Pere, que es veuen com una zona que permetrà connectar i, a llarg termini, estendre aquesta dinamització comercial entre l'interior del tomb de ravals i el barri del Carrilet.
«Volem que incideixi en aquesta problemàtica que fa anys que detectem, que és que hi ha molts locals buits; volem donar-los vida perquè dona una imatge de determinades zones comercials que, certament, és molt trista», ha resumit. En el cas concret d'aquests dos carrers, el govern hi ha detectat 25 locals buits, «un percentatge considerable» segons el regidor d'Empresa i Ocupació, Carles Prats.
El regidor ha afirmat, durant la presentació d'aquest dimecres, que «és una acció de la qual no n'hem d'esperar resultats immediats, ja que el pla de desenvolupament contempla un període de dos anys». Tot i això, ha afegit, «la nostra voluntat és que aquest projecte pugui ser el primer pas d'un model que, si funciona, l'ampliarem a altres punts de la ciutat».
Més de 150.000 euros per atraure nous negocis
El pressupost d'aquest projecte és, segons detalla el regidor, de «més de 150.000 euros, que es destinaran a donar ajuts als emprenedors i a subvencionar part de les millores dels locals per fer-los més atractius i adequar-los a les necessitats dels nous negocis».
Els ajuts, que no s'han concretat, deixaran fora els trasllats d'empreses ja existents, i es destinaran específicament a «negocis d'impacte positiu, que més enllà del rendiment econòmic que té un negoci, que l'ha de tenir, son negocis que aporten valor a la societat i al medi ambient» segons ha explicat Bet Parramon, de BB Intervencions.
El pressupost que es podria incrementar a través del Pla de Reactivació, perquè actualment serà el pressupost ordinari de la regidora, i en concret la partida d'ajuts a l'emprenedoria, la que es destinarà íntegrament a aquest projecte. «En el moment que anem veient que necessitem més recursos, segurament a través del Pla de Reactivació, podrem disposar de més fons».
Més enllà de l'aportació directa, Prats també ha afirmat que s'estan estudiant noves bonificacions fiscals vinculades a aquesta iniciativa. Pel que fa als propietaris dels locals i els Agents de la Propietat Immobiliària que els gestionin, també son una peça clau del projecte.
«Esperem aconseguir, dels propietaris, que adeqüin els lloguers a la realitat, perquè tenir els locals tancats tampoc els beneficia», ha explicat Prats. «Necessitem arribar a un projecte de col·laboració publicoprivada com mai». Mentre no arribin nous negocis, a més, «es decoraran amb accions artístiques que es podran veure als aparadors i a l'interior dels establiments».
Els Espais de Transició, una fórmula d'èxit a Vic
Dins del projecte Espais Vius, BB Intervencions replicarà la seva iniciativa d'Espais de Transició, que va implantar a Vic l'any 2012. En aquell cas, al carrer de la Riera, del nucli antic de la ciutat, que comptava amb molts locals buits. La primera fase consisteix, segons explica Parramon, en «analitzar la zona, entendre-la, veure quines particularitats té i entendre quin tipus de negocis poden ser els més adequats per reactivar aquella zona».
En segon terme s'entra en la fase de negociar amb els propietaris dels locals buits per una banda les condicions que seria recomanable que complissin els espais, i per l'altra, per dur-hi a terme les actuacions artístiques mentre no hi arriba un inquilí. La darrera fase és la de l'arribada de nous negocis, per a la qual es contemplen els ajuts directes a l'emprenedoria d'uns 150.000 euros anunciats avui pel govern local.
En el cas concret de Vic, al carrer on es va actuar «vam veure que els negocis més adequats eren negocis vinculats a l'artesania i la creativitat». Un carrer que ha vist com, arran d'aquest projecte, obrien 22 establiments d'aquest àmbit. En el cas de Reus, l'actuació als ravals de Robuster i de Sant Pere també té un sector preferencial, el de la sostenibilitat i el medi ambient.