Redessa posarà en marxa una nova iniciativa a Reus encarada a consolidar les empreses de la zona. Es tracta d'Innolab, un programa pensat per resoldre problemes puntuals o estructurals dels negocis a través de la innovació en un sentit ampli. Com és habitual, comptarà amb la participació tant de la URV com d'empreses i empresaris referents en el sector.
Comptarà amb un pressupost de 30.000 euros. Una partida sorgida del Pla de Reactivació Econòmica i Social. La regidora d'Economia i Coneixement, Teresa Pallarès, apunta que «no és tant la quantitat de diners que hi dediquem, que també, com la capacitat d'innovació que creiem que podem generar».
Està previst que s'executi entre l'octubre d'aquest 2021 i el mes de juny del 2022. Un període en el qual Redessa confia captar entre quinze i vint projectes per al laboratori d'innovació. Una línia de treball que no dista gaire de la que guia la Incubadora TiC Sensor.
Pallarès defineix l'Innolab com «un espai de trobada en el qual les empreses poden aportar les idees que tenen sobre noves necessitats que han identificat». Un espai que ara mateix es desenvoluparà a les instal·lacions de Redessa, però que no descarta que pugui tenir un espai físic propi.
La innovació com a solució a problemes estructurals
Fins a l'octubre es buscaran les empreses que, amb la seva participació, engeguin la iniciativa, tot i que també podran implicar-s'hi amb el laboratori en marxa. Han de ser negocis «que s'han establert a Reus amb un mínim de tres anys d'antiguitat amb plantilles d'entre 5 i 50 treballadors». «Entenem que per participar en un procés d'innovació has d'estar més o menys consolidat», explica Pallarès.
A la pràctica suposarà que les empreses plantegin les necessitats o les àrees on veuen marge de millora. Aquest punt de partida l'agafarà l'equip de mentors que nodrirà l'Innolab. Bona part dels 30.000 euros del pressupost va destinada, precisament, a aquesta feina.
Els mentors segueixen un perfil similar als de la Incubadora TiC, però ajustant-se a l'àmbit de l'Innolab. Si en el primer cas l'objectiu és que neixin empreses, en aquest segon es vol que negocis ja consolidats superin els obstacles que tinguin. Una manera de fer-ho podrà ser millorant algun dels seus processos productius, modificant-ne els sistemes o canviant el producte.
Per aclarir-ho, Pallarès ha posat tres exemples d'iniciatives similars. Es tracta de projectes en els quals Redessa s'ha fixat a l'hora impulsar l'Innolab. Un dels casos és el d'una companyia d'assegurances.
Es va plantejar que necessitava deixar de perdre i començar a recuperar clients. A través d'una plataforma similar a Innolab van trobar la manera de revertir aquesta dinàmica. Un altre cas és el d'una empresa turística, que va modificar el seu producte final.
Les circumstàncies d'aquell negoci van fer que la solució fossin les enquestes de satisfacció. En aquell cas els va permetre «fidelitzar clients i millorar la seva oferta». Un tercer exemple és el d'una empresa del sector bancari.
Segons ha explicat Pallarès, va necessitar ajuda en l'àmbit de l'organització. Avançar cap a la conciliació va permetre solucionar el problema i millorar la productivitat. Tot i aquests casos, la regidora també obre l'Innolab a empreses «que no hagin detectat clarament el seu repte».