Els premis Gaudí Gresol a la Notorietat i l'Excel·lència arriben a la tretzena edició premiant, enguany, personalitats de deu àmbits diferents. Samanta Villar, Tricicle o Oriol Tarragó són alguns dels guardonats en aquesta edició. Durant la presentació dels premiats, i del sopar solidari, s'ha posat en relleu els 25 anys que celebra enguany la Fundació Gresol, un aniversari que coincideix amb un relleu a la presidència. Tot plegat ha de culminar el pròxim 13 de juny a les set del vespre a Tecnoparc.
Marc Arza, regidor de Promoció Econòmica en funcions de l'Ajuntament de Reus, ha qualificat els premis Gaudí Gresol com «una de les festes majors de Reus». «S'ha convertit en un element fix al calendari de Reus», explica, i serveix per situar la ciutat com a punt de referència. «Acollir uns premis a l'excel·lència diu molt del que volem ser com a ciutat», sentencia Arza.
En la que és una de les darreres aparicions públiques com a regidor abans del canvi de plenari, ha volgut destacar la trajectòria d'aquests premis i dels seus impulsors. «Que una fundació aconsegueixi tenir 25 anys de vida no és fàcil, i que uns premis en durin tretze, tampoc», ha afirmat. És per això que ha volgut aplaudir la tasca feta per la Fundació Gresol fins ara.
També el seu president, Emili Correig, ha volgut agrair el seu paper a la ciutat. «És una satisfacció per nosaltres que l'Ajuntament s'ho faci seu, perquè vol dir que ho farà la ciutat», ha explicat. Ha animat la ciutadania a participar en aquest sopar solidari, enguany, en benefici de la Fundació Rosa Maria Vivar, creada per la família del grup automobilístic Oliva i responsable, entre altres projectes, del centre per a la cura de malalts d'alzheimer que s'està construint a Reus.
El director gerent de la Fundació Gresol, Robert Moragues, ha recordat que cada any es reuneixen, en aquest sopar, unes 400 persones. Ha destacat, també, que la gala «és oberta a tothom», i que tindrà lloc el pròxim tretze de juny a les set i la presentarà Danae Boronat. La periodista esportiva de Tarragona ha guanyat encara més fama en convertir-se, recentment, en la primera dona que ha retransmès un partit de futbol, en el seu cas, a LaLiga TV.
Pel que fa als premis a la notorietat i l'excel·lència, destaquen nou àmbits professionals, l'arquitectura, la música, la medicina, la literatura, l'esport, el periodisme, el medi ambient, el teatre i la televisió. A més, però, i com a gest cap a la ciutat que els acull, també hi ha un darrer premi a un «reusenc il·lustre» que, enguany, ha recaigut en Oriol Tarragó, dissenyador de so implicat en un bon nombre de produccions audiovisuals.
Els premiats dels Gaudí Gresol 2019
- Arquitectura: Jordi Faulí, director i coordinador de les orbes de la Sagrada Família de Barcelona des del 2012. Acadèmic numerari de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi, ha estat implicat en diverses exposicions sobre l'obra i la figura de Gaudí i ha publicat diversos articles relacionats amb la Basílica, de la mateixa manera que ha pronunciat conferències sobre l'arquitecte i la Sagrada Família arreu del món.
- Música: Inma Shara, directora d'orquestra que va debutar amb només 27 anys i l'any 2008 va convertir-se en la primera dona que va dirigir un concert al Vaticà. Guardonada amb el Premi Excel·lència Europea per la seva projecció internacional i la seva aportació a la música clàssica, ha publicat el llibre 'La Batuta Invisible' dirigit al teixit empresarial. Va entrar al món de la música amb quatre anys i, als setze, es va decantar per la batuta.
- Medicina: Borja Corcóstegui, metge cirurgià i oftalmòleg. És director mèdic i cofundador de l'Institut de Microcirurgia Ocular de Barcelona i s'ha especialitzat professionalment en la retina. El primer Monitor de Reputació Sanitària el situa com a líder del rànquing de la seva especialitat. Ha innovat en la introducció i el desenvolupament de la vitrectomia a Europa i és precursor de la unió de la investigació clínica i genètica de retina.
- Literatura: Víctor Amela, periodista i escriptor. Conegut per les seves col·laboracions en diversos mitjans, una de les més notòries és La Contra de La Vanguardia. A banda de la seva faceta com a crític televisiu, un àmbit del qual es considera el degà de la premsa espanyola, també ha publicat novel·les, la darrera de les quals, 'Jo vaig poder salvar Lorca'.
- Esport: Juan Antonio Samaranch, vicepresident primer del Comitè Olímpic Internacional. És membre, també, del Comitè Olímpic Espanyol; la seva activitat professional és com a director general i fundador de GBS Finanzas. És vicepresident del Reial Automòbil Club de Catalunya, el mateix càrrec que ostenta a la Unió Internacional de Pentatló.
- Periodisme: Samanta Villar, prolífica reportera televisiva. Va agafar molta fama amb el seu programa '21 días', a Cuatro, però la seva trajectòria va començar a TV3 com a ajudant de realització i va passar també per TVE Catalunya, on va presentar els informatius durant sis anys. El pas per España Directo va ser l'etapa prèvia a l'arribada a Cuatro, on també ha presentat 'Conexión Samanta', '9 meses con Samanta', 'Samanta i...' i, aquest 2019, 'La vida con Samanta'.
- Medi Ambient: Sergi Ferrer-Salat, president del laboratori farmacèutic Ferrer i de la fundació familiar. També és membre del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de la Generalitat. Des de l'empresa farmacèutica va posar en marxa «l'Estratègia de Sostenibilitat 'Our Planet, Our Life'», que es concreta en cinc estratègies per minimitzar l'impacte ambiental de la producció.
- Teatre: Tricicle, format per Carles Sans, Joan Gràcia i Paco Mir. La companyia celebra enguany 40 anys de trajectòria i és l'única de l'Estat on els seus fundadors segueixen exercint d'actors. Amb 'Hits' posen punt final a la seva carrera després de 10 espectacles que han girat per tot el món. Han comptat amb nombroses aparicions televisives, com 'Tres Estrelles', 'Xooof!' o 'Dinamita'.
- Televisió: Irene Montalà, model i actriu. Va debutar en sèries de TV3 com 'Poblenou', 'Estació d'enllaç' o 'Temps de Silenci' i va arribar al cinema. 'Faust 5.0' i 'El millor que li pot passar a un croissant', precisament de Paco Mir, van ser dues de les seves aparicions a la pantalla gran. 'Cuéntame cómo pasó' i, sobretot, 'El Internado' li van donar més fama a una carrera que també compta amb personatges a 'Nit i dia', 'La Verdad' i 'Presunto Culpable'.
- Reusenc il·lustre: Oriol Tarragó, dissenyador de so. Ha treballat amb directors com Jaume Balagueró o Juan Antonio Bayona, i ha participat en pel·lícules com 'Resc', 'Lo imposible', Penny Dreadful' o 'Jurassic World: Fallen Kingdom'. Compta al seu palmarès amb set premis Gaudí, quatre Goya i una Bobina d'Or, guardó que lliura l'Associació Nord-americana de Muntadors de So, que va reconèixer la seva feina feta a 'El orfanato'.