Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Montserrat Flores i Marina Berasategui presenten el procés participatiu de la zona del Carrilet

Comença el procés participatiu per dibuixar el futur del Carrilet de Reus

Fins a principis de l'any vinent, veïns de la zona i ciutadania en general podrà prendre-hi part

Dilluns vinent començarà el procés participatiu per reformar l'àrea del Carrilet de Reus. Es dividirà en quatre fases que s'allargaran fins a principis de l'any vinent. L'objectiu és que tant els veïns de la zona com la ciutadania en general estableixi les bases de la futura reforma.

La regidora d'Urbanisme, Marina Berasategui, ha apuntat que «apostem per una transformació urbana que ha de ser una oportunitat per potenciar aquesta zona i millorar la qualitat de vida dels seus veïns i veïnes». Amb aquesta visió en ment es planteja una actuació de gran abast que inclogui dotacions residencials, un alberg i residència, equipaments culturals, espais de coworking, millores de mobilitat i un mercat.

«Un projecte de ciutat que supera l'àmbit del Carrilet» i que es planteja com un projecte de ciutat, afegeix Berasategui. En referència a l'àrea estricta de l'actual Mercat del Carrilet i estació d'autobusos, ha de ser el centre d'aquesta reforma. «Hi ha un epicentre on sabem segur que acabarem actuant, i després hi ha un àmbit que està per definir», ha detallat la regidora.

Segons l'ha plantejat el govern, es vol «crear una nova centralitat, convertir l'àrea del Carrilet en un nou pol d'atracció per la ciutadania i per al territori». «Una nova centralitat vol dir més connectivitat i més vida», aclareix Berasategui. Per encarrilar aquesta actuació, i abans de redactar-ne el projecte, es durà a terme un procés participatiu.

Un procés participatiu posarà els fonaments per la reforma del Carrilet

Dilluns vinent començarà un procés participatiu que ha de servir per establir les bases d'aquesta reforma urbanística. Tindrà diferents fases i s'allargarà fins a principis de l'any vinent. Durant el procés s'obriran diferents espais i moments de participació per al veïnat de la zona, però també per a tota la ciutadania.

La regidora de Participació, Bon Govern i Serveis Generals, Montserrat Flores, explica que «l'objectiu que tenim és detectar es diferents necessitats que té la ciutadania a l'àrea sud de la ciutat». En concret es busca actuar a la zona del Mercat del Carrilet i a un radi de 15 minuts caminant d'aquest punt central. Això implicarà, per exemple, Mas Iglesias, i de fet es preveu arribar fins al futur Baixador de Bellissens.

La primera fase del procés interpel·larà exclusivament el veïnat de la zona. Serà entre el 13 de setembre i el 10 d'octubre a través d'enquestes telemàtiques i presencials. «Demanem que la ciutadania de l'àrea del Carrilet expressi les necessitats en relació amb l'àrea en la qual viu», resumeix la regidora. Hi podrà participar qualsevol persona de més de 14 anys «que tinguin alguna vinculació amb el Carrilet», sigui perquè hi viuen, perquè hi treballen o perquè hi fan alguna activitat.

Les enquestes digitals es podran respondre a través del web municipal de participació. Les presencials en punts mòbils que hi haurà a la zona i als centres cívics pròxims. A partir de l'11 d'octubre es posarà en marxa la segona fase del procés.

Un procés obert a tota la ciutadania

En aquest cas s'obrirà la participació a tota la ciutadania fins al 21 de novembre. Es durà a terme un procés de definició dels usos que hi ha d'haver a la zona. Flores exposa que es tracta d'establir «com hem de definir els usos que han de tenir els nous equipaments que s'han de construir els pròxims anys».

Una feina que es farà, a més, amb dos tallers de participació i una passejada de descoberta de la zona el dia 16 d'octubre al matí. La tercera fase, també oberta a tota la ciutadania, serà la de definició dels criteris. Es farà entre el 22 de novembre i el 26 de desembre i ha de servir per començar a definir com han de ser els futurs equipaments.

De manera resumida, la regidora de Participació exposa que es tracta de preguntar a la ciutadania «què esperaries tu quan arribessis en aquest equipament?». Passada aquesta fase, a principis del 2022, es posarà en marxa la quarta i última, la del retorn dels resultats. Serà llavors quan s'analitzaran les aportacions rebudes perquè segueixi avançant el projecte de reforma previst.

Per tal que aquest procés participatiu arribi a tota la ciutadania implicada es farà una campanya de difusió intensa. S'instal·laran banderoles en fanals de la zona i s'embustiaran les cases del barri del Carrilet i de Mas Iglesias. En el marc de la primera fase del procés, també hi haurà «un carretó mòbil que es mourà per la zona sud de la ciutat amb un tècnic per fer entrevistes presencials»