Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Entrada del braç de Santa Tecla.

Santa Tecla celebrarà els 700 anys recuperant tota la seva esplendor amb 400 actes

Serà la Santa Tecla «més llarga, excepcional i esperada» del 12 al 25 de setembre

«Santa Tecla, la Major festa de Catalunya» no és només el lema que la festa major tarragonina tindrà enguany: és tota una declaració d'intencions. Aquest matí l'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, i la consellera de Cultura, Inés Solé, han presentat l'esperat programa d'actes de la Santa Tecla de la recuperació i la d'una efemèride molt especial com és la celebració dels 700 anys de l'arribada de la relíquia del Braç de Santa Tecla.

Després d'un parell d'anys d'anormalitat a causa de la pandèmia, aquesta és sens dubte la Santa Tecla «més llarga, excepcional i esperada». S'han programat fins a 400 actes del 12 al 25 de setembre, una durada de tres dies més de l'habitual per celebrar els set segles de la festa major a la ciutat.

Consulteu tot el programa d'actes de Santa Tecla 2022

Un programa especial pels 700 anys de Santa Tecla

Així doncs, l'ampli programa d'actes destaca també per la «descentralització» de la festa, ja que moltes de les activitats sortiran dels seus escenaris habituals i aniran als barris. L'alcalde Ricomà també ha volgut destacar el caràcter de «perspectiva de gènere» en aquesta edició de la festa major, així com l'aposta ferma pel talent del territori. «Santa Tecla projectarà Tarragona, la seva història i tradició, com la gran ciutat que és» ha assegurat Ricomà en la roda de premsa.

La consellera Solé ha volgut agrair l'esforç de les entitats i agents culturals que faran possible aquesta festa major especial amb «un programa de festes motivador i engrescador i que posa en valor el dret a la cultura». 

Persones durant la presentació a Tarragona.
S'ha presentat un programa amb més de 400 actes. | TarragonaDigital

La Major Festa de Catalunya

Per recalcar l'excepcionalitat de la Santa Tecla d'enguany, des del Patronat de Turisme s'ha engegat una campanya amb el lema «Santa Tecla, la Major Festa de Catalunya». Aquesta acció vol fer valdre l'origen medieval de la festivitat, la qual s'ha mantingut durant set segles «sense perdre de vista els seus orígens, tradició i modernitat»

Enguany la Festa Major tarragonina s'allargarà tres dies més, ja que començarà amb l'anunciat espectacle inaugural commemoratiu dels 700 anys, 'Setembre', el pròxim dia 12 de setembre. La cita serà a la TAP a les 20.00 hores i oferirà una lectura contemporània i molt arrelada a la ciutat i a les seves festes de la figura de Santa Tecla, protagonitzada per les actrius Muntsa Alcañiz, Agnès Busquets, Júlia Creus i Maria Teresa Roig. 

El final de Santa Tecla no el marcarà el correfoc del Dia de la Mercè, com és habitual, ja que la traca final serà el dia 25 de setembre a la Catedral de Tarragona, amb un concert extraordinari de cloenda dirigit pel tarragoní Xavier Pastrana on s'interpretarà una peça musical de nova creació dedicada a Santa Tecla.

Una Santa Tecla d'estrenes i més propera als ciutadans

Aquesta Santa Tecla arriba carregada de canvis i novetats. Un dels més destacats és que de nou la Crida es tornarà a apropar a la ciutadania i es farà a la plaça de la Font i no a l'interior de l'Ajuntament de Tarragona. Cal recordar que la pregonera d'enguany serà la periodista tarragonina Danae Boronat, i també després de la Crida es repetirà l'actuació dels grups de foc de Tarragona per anunciar l'inici de la Festa Major.

Un altre dels actes que descentralitzarà la festa serà el ball de Dames i Vells, el qual es traslladarà als barris de Ponent, concretament a la plaça de la Constitució de Bonavista.

Una de les novetats més esperades és la recuperació del Ball de Titans, coincidint amb els 700 anys de la seva primera notícia. Tarragona també es convertirà en epicentre de la cultura popular amb una Mostra de Folklore de luxe i «mai vista» el 17 de setembre. El 18 de setembre els castells tornaran a tenir tot el protagonisme amb la Diada del Primer Diumenge i el 23 amb la Diada de Santa Tecla, i com no podia ser d'altra manera l'especial Diada de la Mercè amb els Pilars Caminant.

La professó del 23 de setembre també serà especial, ja que deixarà una espectacular imatge al seu pas amb més de 7.000 espelmes repartides entre la ciutadania. 

Pel que fa als concerts, hi haurà una cinquantena d'actuacions repartides per tota la ciutat, la majoria d'elles gratuïtes. Destaquen al programa els concerts de Manel, els qual actuaran el dia 18 a la plaça Corsini amb entrada gratuïta, així com Baron Rojo i Viuda Negra a l'Anella Mediterrània el dia 17, o també aquest mateix dia Auxili i Germà Negre a la plaça Corsini, així com Els Pets a la TAP el dia 24 de setembre.