Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Foto de família dels directors i directores de les escoles públiques de Reus a la plaça del Mercadal, acompanyats del regidor i amb la porta amb el logotip de la Xarxa al mig

L'escola pública treu múscul i es reivindica amb un front comú a Reus

Els vint centres públics de Reus han presentat la iniciativa aquest dijous

Foto de família dels directors i directores de les escoles públiques de Reus a la plaça del Mercadal, acompanyats del regidor i amb la porta amb el logotip de la Xarxa al mig
Les escoles públiques de Reus s'uneixen en la Xarxa d'Escoles Públiques de Reus | Jordi Olària Gras

Les escoles públiques de Reus han decidit fer un front comú. Aprofitant l'inici de les jornades de portes obertes, els vint centres públics reusencs s'han constituït en la Xarxa d'Escoles Públiques de Reus. L'objectiu és treballar conjuntament per enfortir aquesta tipologia de centres i per animar les famílies a acostar-se als centres per conèixer els seus projectes educatius.

[predef]reus-144[/predef]

Els vint directors i directores representants dels centres públics de Reus han presentat el que, segons apunten, és un pas més en una manera de treballar que ja duien a terme. «Hem decidit fer un pas endavant i constituir-nos com a xarxa per enfortir els nostres vincles i consolidar el model educatiu públic com a model referent de la nostra ciutat», explica David Roco, director de l'escola Prat de la Riba.

«Ens uneixen els principis de treballar per fer realitat una educació pública que no necessiti cap adjectiu per ser entesa, que sigui de tothom», afegeix. En aquest sentit, posa l'accent en la necessitat de treballar per una educació inclusiva i per l'equitat de l'alumnat: «l'educació pública ha de poder esdevenir un motor de canvi i de transformació», conclou.

L'adscripció única «no és la solució»

Preguntada per la premsa, la Xarxa d'Escoles Públiques de Reus també ha valorat l'adscripció única a secundària que, segons es va anunciar, s'ha de posar en marxa a partir del curs 2021-2022. Implica que cada escola passi de tenir dos instituts de referència entre els quals les famílies poden escollir de manera preferent, per tenir-ne només un. L'objectiu d'aquesta mesura, s'explicava durant la seva presentació, és lluitar contra la segregació escolar.

Els centres públics consideren que no és ni l'única ni la millor solució al problema. Núria Sabaté, directora de l'escola Marià Fortuny, aclareix que «la veritat és que potser tenim visions diverses en funció de la zona on som, però no la veiem com la solució al problema; pensem que Reus té un problema de segregació escolar, sobretot en algunes zones, i que hi ha diferents actuacions que s'han de dur a terme».

Aposta, per exemple, per «fer una millor redistribució de l'alumnat, sobretot de matrícula vivia; ens trobàvem que molts centres estaven plens». Aquesta situació, enguany, ha canviat gràcies a la reducció de ràtios. «Per sort, sortirem enguany, parlant de P3, amb 23 alumnes per grup per poder redistribuir aquest alumnat que ens ve de manera contínua».

Logotip de la Xarxa d'Escoles Públiques de Reus a la porta que instal·laran a diferents punts de la ciutat
La Xarxa vol ser un front comú per defensar l'educació pública per sobre de les diferències que pugui haver-hi entre projectes educatius | Jordi Olària Gras

Millorar els projectes educatius amb el coneixement mutu

Sabaté ha explicat que «fa molts anys que ens coordinem com a escola pública de Reus, però mai havíem fet aquest pas endavant d'unir-nos i fer una campanya conjunta; creiem que som prou forts, som prou productes de qualitat per anar junts i explicar-nos de manera conjunta, perquè el que volem és formar de la millor manera possible els ciutadans reusencs del futur».

Tindran una trobada mensual per mantenir i enfortir el projecte de xarxa; «ens enfortirà com a escola pública; coneixem els projectes dels altres, i jo crec que ens enriqueix molt». Per fer-se visibles, i emmarcat en el lema 'Obre les portes, viu la pública', s'instal·laran diferents portes obertes arreu de la ciutat per convidar les famílies en situació de preinscripció «a visitar tots els nostres centres públics, sobretot els de la seva zona».

La campanya arriba, també, amb un logotip que, segons explica la directora de l'escola General Prim, Núria Serrano, «té vint colors que representen les vint escoles de Reus, però amb un objectiu comú». La iniciativa ha rebut el suport de l'Ajuntament de Reus a través de la regidoria d'Educació tot i les discrepàncies entre administració i centres en relació amb l'adscripció única a secundària.

El seu responsable, Daniel Recasens, destaca que es vol «reforçar l'escola pública, donar molt de valor i molta importància a la feina que s'està fent; és un treball que comença avui, però que durarà i durarà». El regidor apunta, també, que «m'agradaria posar en relleu que tots els centres, totes les direccions, per tant també els claustres, tota l'escola pública s'ha posat d'acord, vol treballar conjuntament; en aquest moment és per la jornada de portes obertes, però és un treball que va molt més enllà».