Vacuna per al coronavirus desenvolupada per Pfizer Biontech

El president de Pfizer dona un cop dur a les persones que es van posar aquesta vacuna

El responsable de la farmacèutica nord-americana anuncia una mesura inesperada per als immunitzats amb la seva fórmula

Albert Bourla, director executiu de Pfizer, ha concedit una entrevista al programa Face the Nation de CBS on donava una mala notícia. Diumenge passat 13 de març, tots els vacunats amb la fórmula d'aquesta farmacèutica nord-americana es quedaven perplexos i desolats.

Tal com va comentar Bourla, la pandèmia del coronavirus ha modificat les regles del joc de les vacunes i, com a conseqüència, Pfizer ha pres una decisió. Una determinació que afecta milions de persones i que no ha estat ben rebuda.

El president de Pfizer dona una mala notícia

Quan la majoria dels països comencen a relaxar les seves mesures de protecció davant del virus, Albert Bourla frena tota esperança a la vella normalitat. La situació epidemiològica encara no és del tot bona i no és recomanable abaixar la guàrdia.

Més encara tenint en compte la capacitat que té el virus de mutar a variants molt més contagioses. En aquest sentit, el president de Pfizer s'ha pronunciat alertant la població del que ha de venir.

Fotografia d'un home vacunant-se.
Pfizer creu que caldrà una quarta dosi de la vacuna. | GTRES
 

«Arriben moltes variants», ha començat explicant. «Òmicron va ser la primera a evadir de manera hàbil la protecció que la vacuna està donant», ha afegit. Bourla posa de manifest que les vacunes no han evitat els contagis, però sí que ha ressaltat la capacitat d'evitar una malaltia greu.

L'arribada d'Ómicron va posar en perill totes les fórmules i va caldre l'administració d'una tercera dosi de reforç. Això va aconseguir rebaixar considerablement el nombre d'ingressos de les persones vacunades així com les morts.

Amb totes les dades recollides després de l'arribada de la darrera variant del coronavirus, els investigadors han arribat a una conclusió. «Segons els nostres propis estudis, cal rebre una quarta dosi de reforç», comentava el president de Pfizer.

«No és prou bona, no dura gaire»

Si l'administració de la tercera dosi de reforç ja va generar debat i malestar a la població, una quarta ha estat un gerro d'aigua freda. Els efectes secundaris de la tercera punxada han augmentat en alguns casos i es tem com podria influir una quarta.

Tot i això, per al director executiu de Pfizer les dades són clares i la seva vacuna funciona. «La protecció que s'aconsegueix amb la tercera és suficient per protegir contra la malaltia greu i la mort», ha explicat.

Una sanitària que sosté una vacuna a les mans.
La tercera dosi de Pfizer no ofereix una protecció duradora. | Europa Press
 

Tot i això, s'ha trobat un error que pot ser solucionat amb la quarta dosi. «No és prou bona contra les infeccions, no dura gaire», ha especificat Bourla.

Amb totes les dades sobre la taula, la farmacèutica nord-americana ja ha posat fil a l'agulla perquè autoritzin una quarta punxada. «Translladarem totes aquestes dades a la FDA (l'Administració de Medicaments i Aliments) i veurem què diuen els experts de fora de la nostra companyia», ressaltava.

▶️ Los 5 síntomas de Deltacrón, la nueva variante del coronavirus

La quarta dosi augmenta la concentració d'anticossos

De moment, les autoritats sanitàries dels Estats Units han aprovat aquesta mesura només per a alguns sectors de la població. Persones immunodeprimides, ancians i persones grans seran els primers a rebre la quarta dosi de reforç.

Imatge de persones al carrer.
Els vacunats amb Pfizer han de rebre una quarta dosi de reforç. | Europa Press
 

No obstant això, Israel va un pas per endavant i fa mesos que administra una quarta punxada als més grans de 18 anys. Segons els experts, els beneficis d'aquesta dosi de reforç són més que evidents i arriben a una concentració d'anticossos del 500% una setmana després.

El debat entre els experts no ha trigat a arribar i n'hi ha que afirmen que amb la tercera punxada ja s'arriba al «sostre d'immunitat». Opinió que ratifica la immunòloga Miles Davenport, assenyalant que si bé la quarta dosi restaura anticossos perduts, aquesta només ofereix una «modesta protecció» contra la infecció.