Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Vlodomir Zelenski.

El president d'Ucraïna assenyala directament tres conegudes empreses espanyoles

Zelenski denuncia al Congrés dels Diputats que aquestes corporacions ajuden a subvencionar la guerra contra Ucraïna

Zelenski va ser un dels convidats al Congrés dels Diputats el darrer dimarts 5 d'abril. El president d'Ucraïna es va dirigir als parlamentaris espanyols mitjançant una videotrucada que va commocionar la majoria.

Va aprofitar tot el seu temps i va llançar una petició a tres grans empreses espanyoles perquè deixin de fer negocis amb Rússia. Es tractaria d'una demostració de suport total a la causa ucraïnesa, com ja han fet altres empreses que operaven a Moscou.

Zelenski assenyala tres empreses espanyoles a la guerra contra Rússia

Volodimir Zelenski va ser molt clar durant la seva intervenció telemàtica al Congrés dels Diputats. Si bé no ha deixat l'afany de demanar ajuda per frenar l'avenç de les tropes russes, ara reclama altres mesures.

Concretament, intentar que l'economia del país dirigit per Putin se'n ressenti. Per això, a més de les sancions ja imposades, resultaria de gran ajuda que grans empreses li donin l'esquena.

És aquí on Zelenski va dirigir el seu discurs davant dels polítics espanyols, primer donant les gràcies a les corporacions que han deixat d'operar a Rússia. A elles els agraeix el seu suport i les posa d'exemple davant tres empreses més que continuen tenint negocis amb el país enemic.

«Vull dirigir-me a companyies com Maxam, Porcelanosa i Sercobe perquè deixin de fer negocis amb Rússia», va dir el president ucraïnès.

Primer pla del president Zelenski
Zelenski assenyala Porcelanosa, Sercobe i Maxam | Youtube

Maxam és una multinacional a la indústria minera, química i d'armament. Posseeix nombroses filials a més de 50 països de tot el món. Sercobe és una associació d'empreses relacionades amb el disseny, la fabricació, el muntatge i el manteniment de béns d'equip.

Per la seva banda, Porcelanosa, dedicada a la fabricació i comercialització de paviments i revestiments ceràmics, ha estat la primera a reaccionar a les paraules de Zelenski.

Les primeres reaccions a la petició del president ucraïnès

Tot just acabar la compareixença de Volodimir Zelenski, Porcelanosa publicava un comunicat a les xarxes socials. Hi assegura que, des que va començar la guerra, les negociacions amb Rússia van quedar paralitzades.

Afirmen que tot és degut a un «malentès» del president d'Ucraïna o d'una «informació errònia». A més, condemnen obertament la guerra iniciada per Rússia i assenyalen que s'han bolcat amb la ciutadania ucraïnesa.

«Hem fet enviaments d'ajuda humanitària, que incloïen material sanitari, roba i aliment», expliquen. «Continuem i continuarem brindant ajuda, suport i emparant a ciutadans ucraïnesos que no poden tornar al seu país», afegeixen.

Sercobe també ha respost a les paraules de Zelenski afirmant que és «rotundament» fals que segueixin mantenint negocis amb organismes o empreses russes. Per part seva, Maxam, l'altra empresa assenyalada, ha evitat fer cap tipus de declaració.

«Cal tancar els negocis amb Rússia»

Serhii Pohoreltsev, l'ambaixador d'Ucraïna a Espanya, ha reiterat la mateixa petició que va fer Zelenski al Congrés dels Diputats. Per Ucraïna, és de vital importància posar setge a l'economia russa per evitar que els diners guanyats s'inverteixin a la guerra.

Insisteixen que les empreses espanyoles i europees que segueixen operant a Rússia subvencionen la guerra. Segons expliquen, Putin controla tots els diners que recapta el país per, posteriorment, dirigir-los a pagar les despeses militars.

«Caldria tancar tots els negocis amb les companyies russes per evitar que els diners que guanyen aquestes empreses serveixin per subvencionar i continuar la guerra», assenyala l'ambaixador.

Pohoreltsev assegura que abans de la guerra hi havia prop de 100 empreses espanyoles operant a Rússia i que ara són «moltes» menys. No obstant això, encara en queden algunes que es neguen a deixar de fer negocis, fet que per a Ucraïna representa un gran problema.