Justícia obre la porta que els presos de l'1-O puguin quedar-se a casa

102 interns i 170 funcionaris han donat positiu des de l'inici de la pandèmia

Els presos de l'1-O
Els presos, durant el seu judici al Tribunal Suprem. | ACN

La Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima del Departament de Justícia ha tornat a suspendre les comunicacions vis a vis a tots els centres penitenciaris però manté les de locutori. La Secretaria ha recuperat alguna de les mesures que s'havien aplicat durant el confinament davant l'actual situació de rebrots. Des de l'inici de la pandèmia, 102 interns han donat positiu, dels quals 92 ja han estat donats d'alta. De la resta, tres romanen a casa, 4 estan a l'infermeria del Centre Penitenciari de Ponent, dos a la de Brians 1 i un a la de Mas d'Enric. A més, s'han confirmat 170 casos entre funcionaris, dels quals 148 ja han estat donats d'alta.

Suspensió de tots els visos a vis

La primera decisió ha estat suspendre totes les tipologies de vis a vis ja que impliquen contacte directe, en canvi sí es podran rebre visites d'amics, familiars i advocats per locutori però amb la recomanació que no s'hi desplacin persones de zones afectades en la mobilitat. També s'ajornen totes les celebracions de casaments. En el Centre Penitenciari de Ponent sí estan suspeses totes les comunicacions. D'altra banda, s'admetran paquets però hauran de passar una quarantena de 72 hores abans de ser lliurats als interns. En el cas del Centre Penitenciari de Ponent no s'hi poden enviar paquets.

Per compensar la restricció de les comunicacions, Justícia habilitarà el servei de videotrucades i videoconferències que ja era permanent en el cas dels reclusos que no podien comunicar de manera presencial amb els familiars. En total, els interns disposaran de 230 telèfons mòbils per poder contactar amb els seus familiars i també ho podran fer a través de les pantalles d'ordinador que hi ha en els punts Òmnia de les presons. Es duplicarà també el nombre de trucades telefòniques a les quals tenen dret totes les persones privades de llibertat. En lloc de 10 trucades de vuit minuts, seran 20 trucades de la mateixa durada. En total, 80 minuts més de telèfon a la setmana.

Una altra de les mesures que s'han pres es la limitació de l'accés de voluntaris. Sí que es permet l'entrada als professionals d'entitats col·laboradores que presten els seus serveis als centres per fer programes de suport a les persones amb discapacitat, programes de toxicomanies i mediadors culturals, entre d'altres. En el cas de Ponent, només hi podran accedir els mediadors.

A més, des d'aquest dissabte s'han ajornat, però no suspès, els permisos dels interns que tenen com a destí les zones afectades en la seva mobilitat. Estan en aquesta situació els reclusos que ja han complert la primera quarta part de la pena i tenen permisos aprovats. La rest podrà seguir gaudint dels permisos que els corresponguin però s'hauran d’ubicar en mòduls específics sense contacte amb la resta d’interns del centre per evitar contagis i quan reingressin hauran de seguir una quarantena de 10 dies a les seves cel·les. En el cas del Centre Penitenciari Ponent s’ajornen tots permisos de sortida, independentment d’on es gaudeixin.

Bona notícia als presos de l'1-O: S'obre la porta a romandre al domicili per als presos en tercer grau o en 100.2

Pel que fa als interns en tercer grau i els que compleixen la pena en 100.2, com ara els presos de l'1-O, podran continuar amb les sortides. S’estudiarà cas per cas si es poden derivar a medi obert o aplicar-los un article 86.4 perquè puguin romandre al seu domicili. En tot cas, s’establiran mesures per evitar el contacte dels interns que fan sortides diàries amb la resta d'interns del mòdul i del centre. Respecte als 260 interns identificats per Justícia i Salut com a persones amb patologies prèvies o majors de 65 anys, continuaran ubicats en mòduls específics per protegir-los, i s’analitzarà cas per cas per si cal aplicar la llibertat condicional per malaltia en els casos en què un contagi de la covid-19 pugui suposar un risc per la seva vida.

La Secretaria també ha decidit suspendre les sortides programades per participar en activitats culturals i esportives col·lectives; la suspensió de visites col·lectives a l’interior dels equipaments per part de persones alienes als centres; la suspensió dels trasllats, excepte els que responguin a motius de seguretat, judicials o sanitaris; i l’ajornament dels trasllats del sistema català a l’espanyol, i viceversa.

Les famílies també disposen d’un servei d’atenció telefònica per resoldre dubtes sobre totes les mesures preses, la manera d’ingressar diners als comptes que els presos utilitzen per comprar als economats, sense desplaçar-se fins als centres, i altres consultes. També poden parlar amb el professional referent del seu familiar pres per obtenir informació d’un cas concret.


Comentaris

envia el comentari