Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Elisenda Paluzie i Carles Puigdemont.

Pressions a l'ANC perquè es presenti a les eleccions amb Puigdemont

Aquest diumenge, el secretariat nacional debatrà el paper de l'entitat de cara als comicis

Elisenda Paluzie i Carles Puigdemont.
Elisenda Paluzie, presidenta de l'ANC, acompanyada de Carles Puigdemont en una imatge d'arxiu. | Catalunya Diari

Tot just aquest dimecres, 21 d'octubre, el president del Parlament, Roger Torrent, ha activat el compte enrere per a les eleccions autonòmiques que se celebraran el proper diumenge, 14 de febrer de 2021. Amb aquest horitzó clar a menys de quatre mesos, els partits també es veuen pressionats per definir les fórmules com es presentaran als comicis i els candidats que escolliran. Ara bé, la pressió s'estén més enllà dels partits en l'àmbit del sobiranisme: l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) sospesa implicar-se encara més en la contesa electoral, fins i tot integrant dirigents i donant suport explícit a una llista concreta, tal com ja explicava fa uns dies CatalunyaDiari.

Una «llista de país» amb Puigdemont al capdavant?

La decisió definitiva es prendrà aquest diumenge, 25 d'octubre, en un debat intern en el si del secretariat nacional, i que podria acabar amb tot un ventall de possibilitats entre la decisió de l'ANC de mantenir-se al marge dels comicis i demanar el vot per tots els partits independentistes o l'opció de formar part d'una candidatura de manera explícita. Mentrestant, però, l'entitat que presideix Elisenda Paluzie rep pressions de cara al 14 de febrer.

Una de les propostes que fluctua entre les masses de l'independentisme més abrandat és que l'entitat impulsi una «llista de país», farcida d'independents i amb dirigents de la mateixa Assemblea Nacional Catalana, amb qui va ser president de la Generalitat entre 2015 i 2017, Carles Puigdemont, al capdavant. La proposta és sorprenent atès que Puigdemont presideix Junts per Catalunya, que davant del 'no' d'ERC a presentar-se conjuntament, es troba ja en ple procés d'elaboració del reglament de primàries.

Pressió a l'ANC

Tal com explica aquest dimecres 'El Confidencial', un editorial fet des del web independentista 'Alerta Canal' ha afegit repercussió a la proposta dirigida a l'ANC de presentar-se amb Puigdemont al capdavant. El text inclou crítiques a la taula de diàleg amb el govern espanyol i a l'«acceptació de la repressió» i insta l'entitat independentista a coaligar-se amb Puigdemont, donant així suport implícit al projecte de l'expresident, que passa per la confrontació directa amb l'Estat.

Així doncs, els sectors més unilateralistes de l'independentisme redoblen la pressió sobre l'Assemblea Nacional Catalana per fer el pas definitiu a l'escena política i entrar en confrontació directa amb l'estratègia d'ERC, aliant-se amb Carles Puigdemont. Serà clau la reunió del secretariat nacional d'aquest diumenge per saber quin rumb opta per prendre l'entitat presidida per Elisenda Paluzie.