Alcover ha aprovat el Pressupost General de l’Ajuntament per a l’exercici econòmic de l’any 2019. En un ple extraordinari celebrat aquest dimarts, el pressupost s’ha pogut tirar endavant gràcies a 8 vots a favor (7 regidors d’ApC i 1 d'ERC) i 5 vots en contra (3 de la CUP i 2 regidors de SI). Entre els projectes més destacats, hi ha la construcció d'una central de biomassa.
El nou pressupost ascendeix a 5.737.515 euros. En aquesta quantitat econòmica està integrat el pressupost de la Corporació (5.729.750 euros), el Pressupost del Patronat del Museu Municipal per un import de 84.835 euros i d’Alcover Ràdio per un import de 27.880 euros.
Aquestes xifres suposen una reducció del 6,60% respecte al pressupost inicial consolidat de l’any anterior. Segons informen des del consistori alcoverenc, aquesta disminució és deguda a la reducció de l'import de les subvencions d’organismes supramunicipals i a la reducció de previsió d’ingressos derivats de la regularització cadastral, realitzada pel Ministeri d’Hisenda, que va ser pressupostada i recaptada de forma puntual aquest mateix any.
No obstant això, s’aconsegueix un estalvi net positiu entre els ingressos i la despesa ordinària, ja que els ingressos es fixen en 5.458.515 euros i la despesa en 4.607.100, per tant, s’aconsegueix un estalvi net de 417.089 euros.
Construcció d’una central de biomassa
Un dels principals projectes d’aquest 2019 és la construcció de la primera xarxa de calor i la corresponent central de biomassa. Aquest serà un projecte pioner a Alcover i al Camp de Tarragona, i que tindrà una afectació directa i positiva en el medi ambient i en la conservació de l’entorn.
Aquesta xarxa permetrà abastir d’aigua calenta a cinc equipaments públics d’Alcover. Aquesta aposta per l’aprofitament de la biomassa com a font de calor ha de resultar: una eina per prevenir incendis forestals, potenciar l'ús de l'energia renovable i de km 0, i reduir el consum de combustibles d’origen fòssils.
També ha d’ajudar al fet que els propietaris forestals del territori puguin realitzar una gestió forestal sostenible. Aquest projecte serà cofinançat amb els fons europeus de desenvolupament regional i la Diputació de Tarragona.
Altres inversions que contempla el pressupost
En el capítol d’inversions, destaca l’adequació de la baixada de l’escola i la insonorització del pavelló ‘Les Escoles’. Aquestes dues obres seran finançades pel Pla d'Acció Municipal 2019 de la Diputació de Tarragona.
També s’ha contemplat la previsió de l'1,5% Cultural del Ministeri de Fomento per finançar l’obra d’adequació de la Sala del Convent de les Arts, complementada amb una altra línia de subvenció provinent de la Generalitat de Catalunya. La finalitat és la rehabilitació d’un nou espai que permeti seguir, amb més comoditat, les diferents residències artístiques que s’hi donen cita.
Finalment, per segon any, es continua apostant per l’eina dels pressupostos participatius amb una dotació econòmica de 18.000 euros, 3.000 més que l’any anterior.
Segons l’alcalde d’Alcover, Robert Figueras, el pressupost «continua apostant per la millora de la qualitat de vida dels alcoverencs, gestionant correctament el servei dels diferents equipaments municipals i coordinant l’equip humà del consistori, per tal de poder donar resposta a les necessitats generades diàriament pels nostres ciutadans i a la vegada ho fa posant l’accent en la sostenibilitat del nostre territori i del medi ambient».
El suport d'ERC al pressupost
Figueras també destaca que «aquests pressupostos, aprovats amb el suport d'ERC són una mostra que, en la política municipal, ha de prevaldre la mà estesa i el diàleg entre les diferents formacions, ja que són l’eina imprescindible per sumar sinergies i seguir millorant el poble d’Alcover».
Per la seva banda, el portaveu d'ERC a Alcover, Josep Maria Flores, reivindica el paper del seu partit com a oposició constructiva afirmant que «l’únic compromís que tenim és de proposar i recolzar coses útils per a Alcover i criticar les que no ho siguin». Sobre el vot a favor d’aquests pressupostos ha defensat que «era necessari perquè no podem deixar-nos perdre el nostre entorn natural, ni el nostre barri antic, i sobretot no podem deixar-nos perdre els nostres joves».