Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El president Pedro Sánchez amb camisa al seu despatx de la Moncloa amb les banderes espanyola i europea

Els préstecs de la UE per finançar els ERTO i els ajuts a autònoms estaran disponibles «les pròximes setmanes»

El govern espanyol negocia amb els agents socials la pròrroga d'aquest mecanisme més enllà del 30 de setembre

El president Pedro Sánchez amb camisa al seu despatx de la Moncloa amb les banderes espanyola i europea
El govern espanyol negocia amb els agents socials la pròrroga dels ERTO més enllà del 30 de setembre. | Cedida

Els préstecs de la Unió Europea per finançar els ERTO i els ajuts a autònoms estaran disponibles «les pròximes setmanes». Així ho ha anunciat l'eurocomissari d'Economia, Paolo Gentiloni. «Tots els estats membres han aportat els avals, per tant, l'instrument SURE ja està disponible», ha assegurat l'italià aquest dimarts al matí. Espanya hauria de rebre uns 21.300 milions d'euros d'aquest fons, segons càlculs de la Comissió Europea. Seria el segon estat de la UE en rebre més fons, seguit d'Itàlia, on la CE proposa destinar 27.400 milions d'euros.

En total, la CE planteja destinar 81.400 milions d'euros als 15 estats membres que han demanat assistència a través d'aquest instrument financer, que té una capacitat màxima de 100.000 milions i està destinat a pagar préstecs comunitaris per a programes de suport a treballadors, autònoms i empreses, com els ERTO o la prestació extraordinària.

Dura negociació amb els agents socials per prorrogar els ERTO

Actualment, el govern espanyol i els agents socials estan negociant la pròrroga dels ERTO més enllà del 30 de setembre. En aquest sentit, la ministra de Treball, Yolanda Díaz, admetia aquest diumenge en una entrevista al diari 'La Vanguardia' que la negociació és ara «dura» i «més complexa» que abans de l'estiu. «La primera negociació va ser molt rellevant, però la clau és la d'ara», afirmava la ministra, alhora que afegia que el seu objectiu és que els expedients es basin en una «normalització atenuada» de l'economia.

Díaz ha reiterat el seu missatge de «tranquil·litat» a empreses i treballadors sobre la continuïtat dels ERTO, i defensa que tenen «localitzats» els sectors amb més dificultats, com el turisme. «Un sector que aporta el 12% del PIB a Espanya i Catalunya no es pot deixar caure», ha explicat. La ministra ha assegurat que ja no hi ha «cap expedient» d'ERTO sense reconèixer, i diu que els problemes actuals «no són per errors del SEPE, sinó deficiències de gestió». A més, considera que ara queden «molt poques incidències menors», que no arriben a l'1% del total.

Yolanda Díaz ha admès que no es pot parlar de situació normalitzada mentre hi hagi una sola persona en ERTO que no hagi cobrat, però remarca que el sistema en si «ha funcionat». «Avui en dia, de 550.000 empreses acollides a ERTO, ens en queden només 130.000. El 98% de l'automoció ja està reincorporada, les dades són eloqüents», ha afirmat.