Revelen quant costarà realment la vacuna del coronavirus als catalans

La tan aclamada vacuna contra la coronavirus podria estar més a prop del que 'esperava i a un preu assequible per a totes les butxaques

Una mostra de la vacuna del coronavirus de l'empresa Moderna,
Revelen quant costarà realment la vacuna del coronavirus als catalans | Cedida

La vacuna contra la Covid-19 podria estar més a prop del que s'esperava. La cursa contrarellotge que s'està vivint a tot el món per trobar un remei eficaç contra la malaltia, que ja ha contagiat a més de 13 milions de persones a tot el món i ha provocat la segona crisi econòmica del segle, està començant a donar els seus fruits. 

Aquest dimarts, 14 de juliol, els Estats Units van anunciar que havien fet un pas de gegant en la seva investigació per trobar la vacuna. Concretament, l'avanç es va fer als laboratoris de Moderna, la primera gran empresa americana que va posar-se a treballar en aquest projecte i una de les que ha anat més avançada en la recerca. 

Segons han informat, sembla que la vacuna contra el coronavirus serà força assequible per a la majoria de butxaques. Concretament, la dosi costarà tres euros, aproximadament, i diversos països europeus, com Espanya, ja tenen pactada la compra de diversos lots. 

Aquest preu, segons ha avançat el mitjà 'Invertia', és el mínim que els laboratoris poden posar per tenir uns mínims beneficis i alhora garantir un producte de qualitat. D'aquests tres euros, 2,3 serien per cobrir els costos de producció de la vacuna i pel segellat del vial, mentre que els 70 cèntims restants seran els beneficis per a les empreses que la comercialitzin. 

 

Els tres euros, però, no són un preu tancat, sinó més aviat un preu mitjà que pot variar en funció de com s'aconsegueixi la vacuna. Els diferents laboratoris que hi treballen tenen diversos mètodes d'elaboració, i cadascun pot comportar un augment o disminució del preu per ajustar els beneficis i els costos de producció. 

 

A més, s'ha de tenir en compte el nombre de dosis que necessitarà cada pacient perquè la immunitat sigui eficient. Hi ha vacunes, com les de la grip, que s'han d'administrar anualment, mentre que altres només cal posar-les un cop a la vida, o un cop cada diversos anys. Ara per ara, es desconeix quantes dosis s'hauran d'aplicar per vèncer el coronavirus.

 

Quan hi haurà una vacuna contra la Covid-19?

De moment, però, caldrà esperar, perquè encara poden quedar mesos perquè les primeres vacunes contra la Covid-19 arribin al mercat. Els laboratoris que van més avançats en la recerca estan començant ara la fase de proves amb voluntaris, i caldrà esperar a veure quins resultats tenen, veure si hi ha efectes secundaris o si la immunitat de la vacuna és suficient per evitar la malaltia.

 

Els Estats Units, de moment, ja han anunciat que quan acabi l'estiu podrien tenir a la venda la primera versió de la vacuna, si diversos fabricants arriben a temps als terminis establerts. Tot i això, no hi ha cap garantia que aquestes vacunes siguin eficaces.

 

Cap companyia s'atreveix a donar dates concretes. Tot dependrà de com avancin les tasques de recerca, els resultats en voluntaris i el mateix avanç de la pandèmia a tot el món. 


Comentaris

envia el comentari