Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Fotografia d'una bombeta

La llum i el butà, les 2 factures que pugen més a Catalunya aquests dies

El preu de la bombona de 12,5 quilograms incrementa un 4,89% a partir d'avui

Fotografia d'una bombeta
La pujada del preu de la bombona de butà acompanya a la pujada de la llum | Cedida

La bombona de butà ha registrat en els dos últims mesos un increment rècord. En plena polèmica per l'augment del preu de la llum i del gas natural, es produeix una nova pujada d'un subministrament fonamental per a milions de famílies espanyoles.

Tots són serveis essencials necessaris en qualsevol llar, per la qual cosa aquest nou esglai per a les llars espanyoles impactarà de ple en l'economia familiar, ja molt afeblida per les conseqüències de la pandèmia del coronavirus.

La bombona de butà costarà un 4,89% més 

El preu de la bombona de 12,5 quilograms incrementa un 4,89% a partir d'avui dimarts. D'aquesta manera, l'envàs a pressió on es distribueix el butà tindrà un cost total de 13,30 euros. Es tracta de la segona pujada consecutiva que registra el butà, un increment que es produeix a conseqüència de la revisió bimestral a la qual se sotmet el preu d'aquest servei essencial.

La revisió bimestral del cost del butà es calcula en funció del cost de la matèria primera (propà i butà) en els mercats internacionals, així com del cost derivat del transport i la logística, al que caldria sumar l'evolució del tipus de canvi euro-dòlar.

A més, aquesta revisió del preu, sigui a l'alça o a la baixa, està limitada al 5% aplicable i acumulable fins a la pròxima revisió. Segons van indicar a Europa Press en fonts del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, aquest increment actual es deu a la pujada de la cotització internacional de la matèria primera (+16,85%), així com dels nolis (+36,17%).

El butà acumula un encariment del 10% en dos mesos

Aquest últim augment entra en vigor a partir d'avui i suposa la segona pujada consecutiva del preu de la bombona de butà, acumulant un encariment del 10% en els últims tres mesos. El mes de novembre passat, la revisió bimestral va provocar una pujada de gairebé el 4,9% després de diversos mesos en què les revisions es van produir a la baixa.

De fet, el govern d'Espanya pren la decisió de suspendre les revisions bimensuals que resultessin en pujades del preu amb l'objectiu de no aplicar aquests increments i mitigar l'impacte econòmic de la Covid-19 en les famílies espanyoles. En reprendre's les revisions bimestrals s'ha produït aquest increment que podria haver estat major de no ser pel límit del 5% impost a la pujada o baixada de l'ampolla de butà.

En cas de no existir aquest límit, la unitat s'hauria encarit un 6,25%, segons van assenyalar fonts del ministeri a Europa Press.

Quant temps estarà vigent el nou preu de la bombona de butà?

Malgrat aquest increment que afecta moltes llars en plena tercera ona de la pandèmia i davant la incertesa d'un nou confinament, el preu de la bombona de butà podria tornar a baixar en la pròxima revisió.

El preu màxim de venda de la bombona de butà es revisa bimestralment, per la qual cosa aquest nou preu estarà vigent durant dos mesos, fins al tercer dimarts del pròxim mes de març, quan s'examinarà de nou.

El gas liquat de petroli (GLP) es consumeix actualment en 68 milions de llars espanyoles, ja que suposa una alternativa al gas natural per al seu consum energètic en envasos a pressió que són distribuïts especialment en poblacions o nuclis urbans sense connexió a la xarxa de gas natural.

Malgrat que el seu consum continua sent elevat al nostre país, es tracta d'un combustible en reculada, ja que des de 2009 a 2018 el consum total ha descendit un 20%.