IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

El preu que tindrà la vacuna contra el coronavirus

La indústria farmacèutica preveu la comercialització d'una vacuna efectiva a un preu assequible el 2021

Científica subjectant una mostra
La indústria farmacèutica augura una vacuna assequible en el primer trimestre de 2021 | EFE

Les esperances de trobar una vacuna contra el coronavirus molt abans del que s'esperava que s'han obert en els últims dies posen sobre la taula altres qüestions importants sobre l'abast que pot tenir aquest remei en el conjunt de la població. La pregunta que molts es fan és: La vacuna contra el coronavirus serà assequible per a tothom? 

La indústria farmacèutica espera resultats a mitjà termini i augura que a principis de 2021 pot haver-hi una vacuna efectiva contra el covid-19 que es comercialitzi a un preu assequible, fent-la accessible a tothom. Això és el que pretenen les farmacèutiques, segons la patronal del medicament innovador a Espanya, Farmaindustria.

La idea és no buscar l'ànim de lucre, diu la patronal de les farmacèutiques, per tal que la cura del coronavirus arribi a el màxim de persones possibles. Però també adverteixen que si es vol obtenir la vacuna com més aviat millor, no s'han de seguir els protocols previstos, ja que això exigeix passar per tres fases sent la fase 3 l'assaig clínic en humans.

Això implica comercialitzar la vacuna en fases de risc, un fet que ara mateix no és possible perquè només es permet vendre legalment un producte farmacèutic que ha passat per la fase 3. Mentrestant, les farmacèutiques es mostren optimistes davant el ràpid desenvolupament de la vacuna que podria arribar a ser efectiva molt abans del previst.

Els medicaments en curs, limitats

Pel que fa als medicaments en curs per pal·liar els efectes del coronavirus, el sector adverteix que han hagut de limitar el subministrament de determinats fàrmacs davant l'excessiva demanda d'alguns territoris que posen en risc l'existència de subministraments per a tots els països, tant per medicaments del Covid-19 com d'altres malalties greus.

Sobre el finançament la patronal de les farmacèutiques es mostra confiada que no hi haurà problema de liquiditat ja que Hisenda ha revitalitzat el fons de liquiditat autonòmica que evitarà que es demorin els pagaments.

En el marc de l'acord establert entre Farmaindustria i el Govern per limitar la despesa en medicaments innovadors, els responsables de la patronal han confirmat que el 2020 toca pagar però encara no s'ha confirmat la quantitat, ja que l'Estat encara no ha tancat totes les despeses fiscals. L'acord estableix, en tot cas, que la despesa en medicaments innovadors no pot excedir el total del PIB espanyol.

Mentre la patronal espera ampliar l'acord i modificar aquestes condicions, en el món l'esperança de trobar una vacuna efectiva va per bon camí i aquests dies la Fundació Bill i Melinda Gates ha afirmat que estan disposats a assumir els costos de el desenvolupament de la vacuna i la seva producció massiva perquè arribi a el màxim de gent possible.


Comentaris

envia el comentari