Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Un vehicle aturat en una gasolinera del Poblenou

Preus desorbitats a Catalunya: l'energia, els carburants i els aliments es disparen

Màxim històric de l'Índex de Preus de Consum (IPC) a Catalunya

L'augment indiscriminat dels preus tant de l'energia elèctrica, del sector alimentari i, molt especialment, del cost dels carburants són els principals culpables que la inflació es trobi disparada.

Encara que el veritable causant de la pujada de preus és la guerra a Ucraïna, provocada pel president Rus.

L'Índex de Preus de Consum (IPC) a Catalunya es manté a l'alça i assoleix noves xifres rècord. 

Al març, els preus al país es van incrementar un 9,5% respecte al mateix mes de l'exercici anterior, una taxa de més de dos punts per sobre la que es va registrar al mes de febrer. 

L'augment més elevat des del 2002

Es tracta de l'augment més accentuat des del 2002, any en què l'Institut Nacional d'Estadística (INE) va començar a recollir dades per comunitats. 

A Catalunya, totes les activitats econòmiques, amb l'única excepció del sector de la comunicació, van incrementar preus al març. 

A banda de l'energia i els carburants, destaca l'encariment dels productes alimentaris i les begudes no alcohòliques, el vestit i el calçat, i els mobles i articles de la llar. 

També van incrementar-se els preus en l'àmbit de la restauració i l'hoteleria i el de les begudes alcohòliques i el tabac.

La comunicació, que agrupa serveis de telefonia i internet i la venda de dispositius com ara mòbils o ordinadors, es manté com l'única activitat econòmica a Catalunya on els preus continuen baixant malgrat els rècords d'inflació. 

Lleida a l'alça i Barcelona a la baixa

Per demarcacions, Lleida lidera la pujada de preus al país, amb una taxa interanual de l'IPC de l'11%.

A continuació apareixen Girona i Tarragona, amb variacions del 10,5% i del 10,4%, respectivament, mentre que la taxa d'inflació a Barcelona es va situar en el 9,1%.

Malgrat el fort creixement dels preus, Catalunya es manté com la quarta comunitat on menys es van apujar. 

La inflació subjacent també bat rècords

La taxa d'inflació subjacent, la que no té en compte aliments no elaborats i productes energètics per la seva alta volatilitat de preus, va incrementar-se quatre dècimes respecte al febrer i es va situar en el 3,4% al març al conjunt de l'Estat.

Segons l'INE, es tracta de la xifra més alta des del setembre del 2008.