Imatge de dues persones amb un mòbil.

Les 5 aplicacions que podries tenir al mòbil i que poden robar-te la clau del banc

La seguretat és fonamental a l'hora d'introduir dades importants a aquest tipus de dispositius

A l'època de les noves tecnologies, la protecció de les dades i les claus personals és fonamental. Cada cop hi ha més casos de mètodes usats per ciberdelinqüents que busquen esbrinar aquestes contrasenyes. Darrerament, s'han descobert millores en un virus que et pot robar diners del compte bancari sense que t'assabentis.

Un virus que ha aconseguit colar-se en milers de dispositius arreu del món

Els ciberdelinqüents, a poc a poc, han millorat les tècniques per estafar a la població convencional. Són capaços d'imitar interfícies a la perfecció per tal d'aconseguir les dades i els diners de la gent. Això preocupa molt a tothom, ja que tenen por que la seva informació personal no estigui correctament protegida.

Els hackers han aconseguit injectar un «malware» en algunes aplicacions de Google Play que podrien robar-te la contrasenya del banc en només uns minuts. Aquest virus, anomenat SharkBot, va ser detectat per primera vegada a finals d'octubre del 2021 per l'equip de Cleafy TIR.

Mans utilitzant un mòbil
Els ciberdelinqüents han ficat un virus en algunes aplicacions mòbils | Canva

El seu objectiu no és altre que colar-se al dispositiu mòbil i aconseguir les contrasenyes i firmes electròniques de l'usuari per transferir-se tots els diners des del nostre compte del banc.

Cal tenir molta cura si disposeu d'un dispositiu Android. I és que el virus SharkBot podria haver aconseguit entrar a les capes de seguretat.

Els investigadors de Check Point, líders en solucions de ciberseguretat, han estat els que han trobat darrerament aquest codi maliciós en 5 aplicacions que es fan servir als dispositius mòbils Android.

Un virus que té en alerta els investigadors en ciberseguretat

Els ciberdelinqüents fa temps que perfeccionen el virus SharkBot. Aquest cada cop és més intel·ligent i aconsegueix passar més desapercebut.

Al voltant de 150.000 persones a tot el món ja s'han vist afectades per aquest «malware», que ha aconseguit entrar als seus dispositius mòbils.

Detall d'una dona manipulant un telèfon mòbil
Més de 100.000 persones s'han vist afectades per aquest virus | GTRES

Aquest virus ha aconseguit ficar-se directament en aplicacions antivirus. Hi sol·licita permisos per poder controlar totalment el dispositiu.

Quan aquest «malware» accedeix a un aparell, pot veure tot el que passa en ell. De fet, en el moment en què l'usuari fica les dades del banc per entrar a l'aplicació on gestiona els seus diners, aquests podrien arribar a un servidor maligne.

Malauradament, és molt complicat detectar aquest frau per un ciutadà no expert en assumptes de ciberseguretat. Per això, podrien robar-te els diners del compte bancari sense que tinguis temps a bloquejar els moviments. I és que el virus està tan ben fet que gairebé ningú sospita del que està passant.

Les aplicacions antivirus, perilloses per la teva seguretat

Des de Check Point expliquen que cal tenir molta cura amb 5 aplicacions antivirus, que són les que fins ara s'han vist perjudicades per aquest codi maliciós.

Una persona manipula un telèfon mòbil davant d'un ordinador
Les aplicacions antivirus són les més perjudicades fins ara | GTRES

El SharkBot ha afectat Atom Clean-Booster, Super Cleaner i Alpha Antivirus. A elles cal sumar-ne dues més, Powerful Cleaner i Center Security.

Totes aquestes aplicacions tenen en comú que prometen un extra de seguretat al nostre telèfon intel·ligent. Curiosament, això fa més complicat considerar-les perilloses o potencialment malignes.

Malauradament, aquesta llista no està tancada i podrien anar-se sumant més a mesura que passin els dies. I és que l'objectiu dels ciberdelinqüents és expandir cada cop més el virus i aconseguir cada vegada més claus bancàries.