Cap de setmana tòrrid a l’espera que baixin els termòmetres la setmana que ve

L’onada de calor no afluixarà aquest dissabte i diumenge amb força sol però amb alguns intervals de núvols

La calor asfixiant d’aquests dies tindrà continuïtat el cap de setmana. Les temperatures continuaran molt elevades amb gran part del país per sobre dels 35º. L’onada de calor seguirà amb nosaltres encara uns quants dies a l’espera d’un inici de baixada dels termòmetres a partir de mitjans de la setmana que ve. 

Pel que fa a l’estat del cel, farà força sol, però els intervals de núvols sembla que podrien augmentar a diverses comarques, especialment a les de Girona i Barcelona, on a estones poden deixar el cel mig ennuvolat. Un extrem que anirem confirmant al llarg de les properes hores.

A nivell de precipitacions, però, poca cosa s’espera. Per ara, els mapes indiquen tan sols xàfecs de tarda al Pirineu, Prepirineu i zones properes, sobretot de cara a diumenge. La tramuntana també podria bufar una mica diumenge a l’Empordà.

Mapes de previsió per dissabte i diumenge
Mapes de previsió per dissabte i diumenge | Catalunya Méteo

Alerta per temperatures extremes

Degut a les males previsions meteorològiques pel que fa a les temperatures, Protecció Civil mantindrà activada l’alerta per onada de calor a pràcticament to el país, excepte al Pirineu, ja que s’esperen valors extrems a la majoria de comarques. 

A més, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) també té avisos de color taronja activats a tot el litoral i prelitoral, així com a l’interior del país. En general, gran part de les comarques interiors i prelitorals assoliran màximes entre els 35º i els 39º. 

Aquestes xifres, però, es superaran a Ponent i a l’interior de les Terres de l’Ebre, on els termòmetres tocaran sostre aquest cap de setmana amb màximes que assoliran o superaranlleugerament els 40º en alguns casos. 

En canvi, a la costa les temperatures màximes es situaran en general entre els 30º i 35º amb una marcada xafogor i nits de molt mal dormir. De fet, si es confirma la presència d’intervals de núvols, això faria que les temperatures no baixessin gaire i les mínimes es quedessin molt altes. En general, molts termòmetres no baixaran dels 25º al litoral. 

Mapa d'avisos per onada de calor per aquest dissabte
Mapa d'avisos per onada de calor per aquest dissabte | Meteocat

 

Quan marxarà la forta calor?

La massa d’aire molt càlid provinent del nord d’Àfrica seguirà amb nosaltres uns quants dies, afectant sobretot el sud-oest de la península ibèrica, on es poden assolir o superar els 45º. Tot plegat sembla que anirà a la baixa a partir de mitjans de la propera setmana. 

Entre dimecres i dijous, les temperatures començaran a recular. Continuarà fent molta calor, però els termòmetres s’aniran apropant als valors més normals per l’època. Haurem d’estar atents ja que, de cara al proper cap de setmana i al 15 d’agost, el temps podria ser més mogut amb calor més moderada.