Imatge d'un camp completament nevat a Vilosell, a les Garrigues, l'11 de gener del 2021

Seguirà el temps tan caòtic i d'extrems aquest febrer? Aquesta és la previsió del nou mes a Catalunya

Febrer no ens hauria de portar periodes tan perllongats de fred com al gener, pero podria ser més plujós i/o nivós

El mes de gener marxa després deixar-nos temperatures  extremadament altes per l'època en gran part del país i amb rècords històrics al sud de Catalunya, especialment a les Terres de l'Ebre, on s'han assolit valors pròxims als 30ºC. Després d'aquest atípic mes que va començar amb molt fred i nevades  històriques també, el febrer  arriba amb perspectives d'uns termòmetres  que seran bastant més normals per l'època durant el dia especialment i nits que tornaran fredes  juntament amb pluges  i nevades  que serien més abundants del normal en gran part del territori. Malgrat tot, aquests primers dies del mes de febrer  s'haurà de veure com evolucionen els mapes del temps.

L'arribada d'un front  provinent de nord implicarà un canvi  radical de temps  a partir de finals de la primera setmana de febrer  i que podria provocar una clatellada brusca de les temperatures,  juntament amb una caiguda de la  cota de neu fins a zones realment baixes. Però tot plegat encara està lluny i caldrà seguir com evolucionen els mapes. El que sembla més clar és que abans que això passi, durant els primers dies de febrer, tindrem un altre episodi de temperatures  elevades.

El febrer podria ser plujós i nivós a Catalunya

Si ens fixem ja en el pronòstic mensual, pel que fa a les precipitacions, la NOAA indica que serien molt més abundants  del que tocaria a ponent i a gran part del Pirineu, mentre que serien normals a la resta de Catalunya. A més, no podem descartar que la cota de neu  pugui ser de nou tan baixa com al gener, per tant, aquest febrer  s'haurà de seguir de molt a prop les previsions diàries. No obstant això, altres models europeus rebaixen aquesta probabilitat, així que s'haurà de veure qui acaba guanyant la partida.

Mapa d'anomlies de precipitacions previstes per aquest mes de febrer del 2021 a tot Europa
Les nevades podrien ser més abundants del que tocaria a tot el Pirineu | NOAA

Lleugerament més càlid del normal

Si ens fixem en les temperatures, sembla que quedarien lleugerament per sobre de la mitjana de febrer  a gran part de Catalunya  amb anomalies positives més destacables a ponent i al Pirineu, mantenint-se normals per a l'època a les zones costaneres. Per tant, estaríem parlant d'unes temperatures fredes, però sense els excessos com els de principis de gener.

Mapa d'anomalies de temperatura a Catalunya previstes per aquest mes de febrer del 2021
Febrer podria ser un mes lleugerament més càlid del normal a Catalunya | NOAA

Val a dir que els mapes del temps a curt termini ens indiquen una primera meitat de febrer molt moguda amb borrasques  que ens aniran visitant d'oest a est i de nord a sud, que implicaran més pluges  i temporals similars als de principi de gener, però amb cotes  més altes, a priori. Caldrà anar veient com evolucionen els mapes  per a les pròximes setmanes.

Febrer gèlid al nord d'Europa

En el conjunt del continent europeu, les pluges  i nevades  serien en general molt abundants en gran part d'Europa, però seran menys abundants  del que tocaria en moltes zones atlàntiques de nord de les Illes Britàniques, nord d'Islàndia i zones atlàntiques de Noruega, mentre que com més a sud més precipitacions  hi hauria.

D'altra banda, les temperatures  sembla que seran bastant normals en tot el vessant mediterrani pràcticament sense anomalies o aquestes sent lleugerament més elevades, però el més destacable passarà al nord d'Europa i especialment a Escandinàvia i zones del Mar Bàltic on els valors se situarien molt per sota del normal amb un temps  molt més gèlid  del que és habitual. En alguns casos, es podria arribar a anomalies positives de fins a  3 o 4ºC per sota del normal al nord de Rússia, Finlàndia, Suècia i Noruega. Això ens fa pensar que potser tenim algun episodi  de fred sever provinent de nord d'Europa a Catalunya, però no hauria de predominar molts dies segons els  mapes estacionals.