Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'una màquina llevaneu

Novetats importants sobre les nevades després de Reis a Catalunya: on i quan pot nevar i a quines cotes

Els últims mapes indiquen que la neu pot ser molt abundant a l’interior i no es descarta que aparegui a la mateixa línia de la costa

Imatge d'una màquina llevaneu
La neu pot arribar a cotes molt baixes els propers dies | Arxiu

Catalunya després del dia de Reis, coincidint amb el fred tan gèlid dels últims dies. Una situació molt incerta i oberta a pràcticament qualsevol escenari a causa de l’arribada d’una borrasca molt activa provinent del sud de la península que començarà a afectar-nos a partir de dijous i que durarà fins al cap de setmana. El plat fort el tindríem sobretot divendres amb precipitacions generals i abundants que, atenció, poden ser en forma de neu a molts punts.

Estem parlant d’una profunda pertorbació que xocarà de ple amb l’aire molt fred polar que tenim des de fa dies i que ens ha portat les temperatures més baixes dels darrers anys, cosa que pot ser un còctel perfecte per deixar nevades a casa nostra. Ara bé, la lluita entre la massa d’aire gèlida i els vents més temperats de mar cap a terra serà determinant per saber finalment quina cota de neu tindrem. Segons indiquen els últims mapes, sembla que a l’interior la gelor d’aquests dies es pot quedar enclotada i garantiria la neu, mentre que a la costa això sembla menys probable, però sense descartar del tot la neu i depenent de la posició final de la borrasca.

Atenció perquè en alguns punts de l’interior la nevada pot ser molt important, mentre que el temporal de neu  pot ser històric al centre i nord de la península. De moment, aquest dimarts a la tarda i vespre tindrem un petit tastet amb alguns ruixats  de neu  locals i anecdòtics entre la costa de Barcelona i les comarques de Girona. A continuació intentarem respondre totes les preguntes sobre on i quan pot nevar a Catalunya els propers dies a partir de Reis.

[predef]telegramcatmeteo-607[/predef]

Quina cota de neu s’espera?

La posició final de la borrasca serà clau per saber la cota final de neu. Si el centre de la pertorbació va més cap al Mediterrani, la nevada seria general a Catalunya, ja que es mantindria l’aire fred dels últims dies a tot arreu, també a la costa. Però si la borrasca ataca principalment el centre de la península (com sembla que passarà), la cota pujaria a la costa, però no tant a l’interior. Molta incertesa en aquest sentit, i els mapes no s’acaben de posar d’acord.

Si fem cas al que diuen la majoria dels mapes, per ara sembla que arribarien alguns primers ruixats dijous, sobretot al sud de Catalunya, amb una cota de neu d’entre 200 i 400 metres. Divendres arribaria el gruix de la borrasca i compte perquè la cota pot situar-se al voltant dels 200 o 300 metres al prelitoral i a l’interior, és a dir, que es veuria nevar a gran part de les comarques.

Imatge de la neu prevista a la península en tot l'episodi del gener del 2021
Imatge que mostra amb color rosa que la neu pot arribar a molts punts de Catalunya | GFS

No obstant, la cota pujaria ràpidament a la costa i, posteriorment, al prelitoral a causa dels vents més temperats del mar, per sobre dels 500 metres, mentre que a l’interior hi ha zones on podria quedar estancada la nevada. Dissabte es mantindria la situació semblant i diumenge podria nevar, de nou, força avall. Repetim que, un petit gir de la borrasca, pot fer canviar radicalment la cota de neu. S’haurà d’anar seguint amb molta atenció una situació que, de ben segur, ens portarà sorpreses. El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ja ha emès alertes per neu els propers dies:

On i quan pot nevar?

Tenint en compte aquesta previsió, estaríem parlant que, en el moment en què arribin les primeres precipitacions entre dijous i divendres, la neu pot caure de forma pràcticament general al prelitoral i a l’interior. A la costa no es descarta veure nevar d’un principi, especialment al sud de Tarragona (per on s’escola l’aire fred de l’Ebre), i a la Costa Brava, on el vent de gregal seguirà entrant molt fred. En canvi, a la costa de Barcelona és molt menys probable veure nevar a cota 0.

De fet, la cota pujaria immediatament a tota la costa i, si hi arriba a nevar al principi, serien fenòmens anecdòtics. En canvi, a l’interior el fred pot quedar més enclotat i veure’s nevar pràcticament a totes les cotes  entre dijous i divendres, tot i que l’aigua també aniria guanyant terreny a les cotes més baixes divendres al tard i dissabte amb el gruix de precipitacions i vents marítims. Diumenge encara caurien ruixats i la cota tornaria a baixar força.

Quanta neu pot caure?

Amb aquests mapes, estaríem parlant d’acumulacions de neu en tot l’episodi de 2 centímetres entre els 200 i 400 metres, més de 5 a 600 metres i entre 10 i 30 centímetres a partir dels 800 metres. Compte perquè per sobre dels 1.500 metres es pot arribar a acumular fins a mig metre de neu en tot el temporal.  

Tots els escenaris oberts

Per tant, toca esperar i veure l’evolució de la situació per veure si, finalment, guanyen els mapes que indiquen una nevada pràcticament general, o si, com indiquen els mapes més fiables, la cota de neu pujarà clarament amb l’arribada de les precipitacions