Fa dies que portem anunciant el primer i brusc canvi de temps de la tardor que arribarà de cara a finals de setmana. A mesura que van passant els dies s'aprecia amb més claredat el que pot acabar passant a partir de dijous. Ara com ara, sembla que el dia més noticiable serà divendres, quan es produirà una caiguda en picat dels termòmetres a tot Catalunya acompanyada de noves tempestes al nord-est i alhora hi haurà fortes ventades a molts punts. Però el més destacable de tot plegat, serà la nevada inusual i, potser excepcional, que s'espera al vessant nord del Pirineu per ser a ple mes de setembre. En definitiva, un canvi de temps més propi de novembre que no pas de setembre.
L'episodi de nevades s'iniciarà al llarg de les primeres hores de divendres amb l'arribada d'un front fred acompanyat d'una massa d'aire polar a les capes altes de l'atmosfera. Aquest aire fred, al mateix moment, anirà agafant humitat a causa del seu recorregut atlàntic i en arribar al Pirineu deixarà tota la precipitació a la nostra serralada. Aquest tipus de situacions de nord, moltes vegades vénen acompanyades del 'corrent en jet', com és el cas d'aquesta, i això fa que s'incrementi notablement la precipitació quan la massa d'aire humida de l'Atlàntic topa amb els contraforts de la serralada Pirinenca. Una situació, en definitiva, pròpia de ple hivern i no pas d'inicis de la tardor.
Gruixos de fins a 50 centímetres al vessant nord
Si els mapes tenen raó, la nevada s'iniciarà com dèiem al llarg del matí d'aquest divendres, 25 de setembre, i es perllongarà fins al migdia de dissabte, quan ja tendirà a anar a la baixa. Durant les primeres hores de divendres, la nevada guanyarà protagonisme de nord a sud, afectant primerament l'Aran, zones del nord del Pallars Sobirà i nord d'Andorra, amb una cota de neu que se situarà els 1.600 metres, al matí serà més aviat l'aperitiu, enfarinades en general.
A partir de mig matí i migdia fins a primeres hores de dissabte és quan arribarà el plat gros de la 'nevada de jet' amb el vent a les capes altes de l'atmosfera travessant el Pirineu de forma gairebé transversal. Es podran acumular gruixos de neu realment importants a la Vall d'Aran, nord del Pallars Sobirà i Andorra, fins a 50 centímetres per sobre dels 2.000 metres, tot i que la cota de neu baixarà més al vessant nord, però per sota, hi haurà acumulacions més modestes. En el següent mapa del temps, es mostren amb diferents colors els gruixos de neu que s'esperen. El color taronja representa els indrets on es poden acumular fins a 50 centímetres de neu nova. En color groc, les zones de fins a 25 centímetres, en blau, gruixos de fins a 10 centímetres i en lila enfarinades de fins a 5 centímetres.
La nevada també saltarà al vessant sud i podrà arribar a zones de la Cerdanya, Ripollès o fins i tot, el Berguedà, per sobre d'uns 1.600 metres. En tots aquests casos però, les acumulacions de neu seran més aviat anecdòtiques, no s'esperen més de 10 centímetres i a partir dels 1.800 metres, per sota seran més aviat enfarinades de fins a 5 centímetres.
Nevades fins als 1.200 metres al vessant nord
Referint-nos més estrictament a les cotes de neu, caldrà esperar-nos i veure que acabarà fent l'aire fred en alçada per acabar de matisar les cotes, però amb els mapes del temps d'aquest dimarts, la nevada començarà a uns 1.800 metres al vessant nord, però ràpidament la cota baixarà fins als 1.200 metres abans del migdia i es mantindrà al voltant dels 1.200 als 1.400 metres bona part de la jornada segons l'indret. Tot i això, és probable que en alguns moments per persistència de precipitació la cota acabi baixant fins als 1.000 metres al nord de l'Aran. Per tant, és probable que nevi fins a la mateixa capital aranesa, Vielha.
Al vessant sud, les coses seran diferents i la precipitació com que no serà tan intensa farà que la cota de neu també tingui més dificultats per davallar, a més dels clàssics reescalfaments de la massa d'aire en travessar cap al vessant sud del Pirineu. Tot i això, es podria arribar a veure nevar també fins als 1.400 o 1.500 metres i molt puntualment per sota, si bé la cota estàndard es mantindrà al voltant dels 1.600 metres tota la jornada.
El paisatge blanc durarà poc
De cara a diumenge, l'arribada d'un front càlid provinent de l'Atlàntic provocarà que la cota de neu s'enfili per sobre dels 2.300 metres, però es mantindran les precipitacions a bona part del nord del Pirineu. Amb tot, la neu marxi ràpidament per sota dels 2.000 metres i només quedaran més emblanquinats els cims. En definitiva, es presenta una nevada molt important al Pirineu per tractar-se d'un mes de setembre, però que no implicarà gaires complicacions, tret de les cotes mitjanes de l'Aran o nord d'Andorra, pel simple fet que la majoria de gruix caurà a cotes altes.