Les temperatures de les primeres setmanes d’abril i les pluges abundants que ens han acompanyat al llarg de tot el mes, han estat molt atípiques aquest mes, però amb això no serà suficient perquè abril acabi sent un mes fred. Tanmateix, amb l'arribada del maig, ens portarà un canvi de tendència cap a un ambient més estable i càlid a partir d’aquest pròxim i primer cap de setmana. Més enllà, no sabem amb exactitud que passarà, però si fem cas dels mapes del temps estacionals, maig, a diferència d’abril, podria trencar la ratxa plujosa d’aquest 2020 i ser un mes més sec del que tocaria a Catalunya.
Així ho indiquen els mapes a llarg termini del model nord-americà de previsió estacional 'NOAA', un dels que tenen més prestigi en l'àmbit internacional en aquest camp. No obstant això, les previsions a tan llarg termini sempre tenen una fiabilitat força baixa. Per ara, aquest inici del 2020 aquests mapes han encertat de forma general aquest inici d’any tan plujós que portem.
Temperatures: de camí a l’estiu
Els mapes a llarg termini segueixen marcant un ascens marcat de les temperatures, especialment al llarg de la primera setmana de maig, amb valors superiors als propis per l'època, però els mapes estacionals ens situen amb valors molt pròxims al que tocaria en comparació a la mitjana climàtica. Per tant, tot sembla indicar, i més veient els mapes a curt termini, que l’ambient primaveral anirà deixant pas a l’estiu al llarg d’aquest mes de maig.
Pluges inferiors a les habituals
Pel que fa a les precipitacions, maig és un altre mes molt plujós de la primavera. En alguns indrets, tant o més que abril, però sembla que enguany, les pluges podrien trencar la ratxa tan plujosa que portem d’aquest inici de 2020 i ser inferiors a la mitjana, especialment durant la primera quinzena. Tenint en compte que el mes de maig ja és plujós de per si, aquesta anomalia ens indica que pot ploure força menys del que tocaria.
Més calor a tota la conca mediterrània
Finalment, cal remarcar que a la resta del Mediterrani també hi haurà unes temperatures més elevades del que tocaria per l'època, seguint la tendència d'aquest any 2020. En canvi, a Escandinàvia es redueix l’anomalia tan positiva que havien tingut al llarg de tot aquest passat hivern.
Les pluges també serien més escasses del que és habitual en el conjunt del Mediterrani i especialment al nord d’Itàlia i Balcans, mentre que serien superiors a tota la façana atlàntica, segurament més abundants al nord, temps sec també a tota la zona atlàntica de Noruega.