Imatge d'un termòmetre en plena onada de calor

El temps continuarà de cap per avall i boig: aquesta és la previsió pel mes de març del 2020

No hi ha manera que el temps es posi al seu lloc i sembla que les temperatures atípiques continuaran aquest mes d’inici de primavera

Les temperatures han estat molt atípiques  aquest mes de febrer amb nombrosos rècords càlids arreu de Catalunya, i sembla que, amb l’arribada del mes de març, aquesta tendència no canviarà, ja que seguirem amb aquesta primavera avançada, tenint en compte que en unes setmanes arriba la nova estació. Per contra, les pluges serien força habituals en el conjunt del territori.

⛈❄️ IMPORTANT: No et perdis el nou grup de Facebook de Catalunya Méteo. Amb les millors fotos i vídeos del temps a Catalunya i totes les previsions. Comenta amb els nostres meteoròlegs el temps i la previsió a Catalunya. Clica aquí, T'ENCANTARÀ!

Així ho indiquen els mapes a llarg termini del model nord-americà de previsió estacional NOAA, un dels que tenen més prestigi a nivell internacional en aquest camp. No obstant això, les previsions a tan llarg termini sempre tenen una fiabilitat força baixa. Per ara, aquest inici del 2020 aquests mapes han encertat de forma general les elevades temperatures.

Temperatures atípiques

Un mes més, els mapes a llarg termini segueixen marcant una continuïtat de l’anomalia de les temperatures amb valors molt més elevats en comparació a la mitjana climàtica. Potser la zona de la costa és on menys es notarà aquesta diferència, però sembla que els termòmetres seguiran fora de sí a gran part del territori.

Mapa d'anomalia de les temperatures prevista a Europa el març de 2020
Mapa d'anomalia de les temperatures prevista per aquest mes de març | NOAA

Pluges força habituals

Pel que fa a les precipitacions, sembla que serien força normals per l’època amb valors habituals, tenint en compte que el mes de març és més plujós coincidint amb l’arribada de la primavera. De fet, algunes zones interiors més elevades podrien enregistrar una mica més de pluges del normal. Unes previsions que haurem de veure si s’acaben complint.

Mapa de l'anomalia de pluges prevista a Europa el març de 2020
Mapa de l'anomalia de pluges prevista aquest març | NOAA

Segueix l’atípic 'estiuet' a Europa

Finalment, a la resta d'Europa seguiran les temperatures extremadament elevades per l'època, seguint la tendència d'aquest any 2020. De fet, els valors poden ser especialment absurds a la península escandinava, on l'anomalia seria molt marcada durant tot el març.

Les pluges també serien més escasses del que és habitual en el conjunt del continent, segurament més abundants al nord, temps sec al centre i més normalitat al Mediterrani. Una situació que promet noves anomalies extremes o rècords negatius en el nostre continent.