Imatge d'arxiu amb bosses de compra de Primark

Primark dona la notícia que més espanta els seus treballadors catalans

La plantilla de Primark a Espanya supera els 7.000 treballadors

Primark  ha notificat als sindicats l'inici d'un Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTE) per força major i de caràcter temporal a Espanya, on compta amb una plantilla que supera els 7.000 empleats, la qual cosa suposa el 98% dels seus treballadors, després del tancament de totes les seves botigues després de decretar-se l'estat d'alarma a Espanya per lluitar contra la propagació del coronavirus.

En concret, la firma de moda 'low-cost' ha ofert als seus empleats completar la prestació per atur fins al 100% del salari mensual al març, així com no descomptar de les pagues extres la quantitat que pertanyi al mateix temps que els contractes de treball quedin suspesos, segons ha informat CC.OO.

L'empresa es compromet a «garantir el nivell dels seus ingressos»

Fonts de la multinacional han precisat que aquesta mesura ve justificada per la declaració de l'estat d'alarma i la contenció laboral establerta pel Govern, sent una situació de «força major i caràcter temporal», vinculada a l'emergència sanitària actual i tindria una vigència des del 15 de març. D'aquesta forma,  Primark es compromet amb els seus empleats a «garantir el nivell dels seus ingressos durant el període inicial d'estat d'alarma decretat pel Govern, fins a finals de març».

«La nostra màxima prioritat és la salut i benestar dels nostres companys. Primark des de fa anys compta amb un Programa d'Assistència a l'Empleat, disponible 24 hores set dies a la setmana, que proporciona ajuda i suport als empleats i les seves famílies. Aquest programa cobra especial importància en moments de dificultat i incertesa com l'actual», indiquen des de la firma tèxtil.

La signatura també ha posat sobre la taula no descomptar els dies de vacances pel temps que els contractes de treball quedin suspesos i que les vacances no gaudides per la crisi s'acordaran de nou amb la direcció de les botigues.

Des de CC.OO. consideren insuficients aquestes condicions

No obstant això, CC.OO. considera aquestes condicions encara insuficients i reclama que la garantia respecte al salari, així com a la meritació de les pagues extres i vacances, s'estenguin almenys fins a l'11 d'abril, «atès que el Govern ja ha anunciat la pròrroga de l'estat d'alarma i que no es traslladi la crisi sanitària del Covid-19 a les butxaques de la plantilla».

El sindicat ha criticat que la multinacional irlandesa s'hagi acollit a l'ERTE. «Creiem que empreses com Primark  no es poden comparar amb el petit i mig comerç, ja que el seu patrimoni empresarial pot assumir el cost salarial d'aquest període extraordinari i no és necessari carregar a l'Estat dels costos de 7.000 empleats», assenyalen. Primark compta a Espanya amb 47 establiments repartits pel territori nacional i tenia previst obrir aquest any una botiga a Barcelona i una altra a Sevilla.

La cadena tèxtil ha anunciat el tancament de tots els seus establiments al Regne Unit com a part de les mesures de contenció de l'epidèmia de coronavirus, amb el que la companyia ha clausurat els seus 376 establiments en 12 països, la qual cosa representa per a la firma la pèrdua del voltant de 650 milions de lliures esterlines (708 milions d'euros) en vendes netes cada mes, segons ha informat Associated British Foods (ABF), matriu de la companyia.