Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Carrers buits degut a la crisi del coronavirus

El govern espanyol utilitzarà les teves dades per saber si compleixes la quarantena

L'executiu de Sánchez està desenvolupant una aplicació per controlar la ciutadania
Carrers buits degut a la crisi del coronavirus
El govern espanyol implementarà una app per controlar la quarantena dels ciutadans | EFE

Mentre es treballa a contrarellotge per a trobar la vacuna contra el SARSCoV2, el govern espanyol pretén guanyar temps posant tots els mitjans al servei d'un objectiu: frenar el contagi  del coronavirus. Ara, l'executiu anuncia que crearà una oficina de dades i utilitzarà tècniques d'intel·ligència artificial per a controlar.

Segons la ministra d'EconomiaNadia Calviño, el govern vol un exèrcit de dades dels ciutadans per a frenar el coronavirus. El ministeri ha anunciat la creació d'una Oficina de Dades a València  i el desenvolupament d'una aplicació en la qual estan treballant tècnics de Ferrovial i Telefónica i que permetrà els funcionaris estatals geolocalitzar  la posició dels usuaris que ho permetin de manera voluntària.

A més, els usuaris d'aquesta aplicació omplen un formulari que permet valorar la possibilitat de contagi a partir de les mateixes preguntes que es realitzen en els triatges hospitalaris. Aquestes dades permeten elaborar un mapa de punts calents per a fer un seguiment exacte de l'avanç i la ubicació del virus.

Que faran amb les meves dades?

Aquesta és la pregunta que es fan molts, ja que aquest tipus d'aplicacions sempre genera desconfiança  en el ciutadà. No obstant això, l'aplicació ja s'utilitza a la Comunitat de Madrid i, a través del seu web, recomana realitzar l'autoavaluació  només si es creu tenir els símptomes del Covid-19.

La Comunitat de Madrid és la responsable del tractament  de les dades i la seva finalitat és exclusivament sanitària. Però davant qualsevol suspicàcia s'ha posat a ISACA, l'associació de control i auditories de sistemes d'informació, al comandament de la fiscalització de l'ús de les dades d'aquesta app.

La recerca de professionals experts en programació, protecció de dades, privacitat  i ciberseguretat  ha ofert com a conclusió que l'aplicació pot i ha de ser utilitzada tenint en compte les seves condicions d'ús i la seva política de privacitat.