Molts són els estudis científics que han intentat esbrinar al llarg dels últims mesos com es manifesta el coronavirus en l'ésser humà una vegada que està infectat pel mateix virus. Fa unes setmanes va sortir a la llum un estudi científic dirigit pel Servei d'Anatomia Patològica de l'Hospital Universitari 12 d'Octubre, en el qual es va mostrar per primera vegada, des del començament de la pandèmia, la presència de partícules virals de la infecció per SARS-CoV-2 a la pell per microscòpia electrònica.
A més, en aquesta investigació s'han vist fins a cinc tipus de lesions cutànies que podrien ser les primeres manifestacions relacionades amb la Covid-19, afirma l'Hospital 12 d'octubre a través d'un extens comunicat.
L'estudi ha posat de manifest la presència de partícules de la infecció per SARS-CoV-2 a la pell a través de microscòpia electrònica i ha registrat fins a cinc classes de lesions a la pell «susceptibles de ser les primeres manifestacions associades a la Covid-19», segons apunta l'hospital en una nota de premsa. D'altra banda, s'ha verificat que l'existència del virus en les cèl·lules endotelials «afavoreix l'activació dels mecanismes que desencadenen la inflamació», que origina les lesions dermatològiques.
Colchicina: un fármaco contra la gota que puede evitar al paciente Covid ingresar en el hospital. El hospital 12 de Octubre ha participado en el estudio internacional. https://t.co/HO6mMuaj22
— biblioteca h12o (@bvh12o) January 25, 2021
S'han validat 25 mostres de pacients d'entre 7 i 13 anys i 28 i 83 anys
La investigació 'Spectrum of clinicopathologic findings in COVID-19- induced Skin Lesions. Demonstration of Direct Viral Infection of the endothelial Cells', exposada fa poc temps a 'The American Journal of Surgical Pathology', ha tingut la participació de professionals del Servei de Dermatologia de l'Hospital 12 d'Octubre i de l'Hospital Clínic de Salamanca. Aquests centres han validat 25 mostres de pacients d'entre 7 i 13 anys i 28 i 83 anys «recollides entre el 20 de març i el 25 d'abril de 2020» durant la primera onada de la pandèmia, segons confirma a la nota de premsa l'Hospital 12 d'Octubre.
«S'han registrat cinc tipus de manifestacions cutànies diferents, de les quals 11 han estat lesions acroisquèmiques o penellons, nou exantemes o granellades, dos processos de porpra palpable, una erupció tipus urticària i dues inespecífiques», diu el text publicat per l'hospital.
En relació amb l'estudi, tots i cada un dels pacients han presentat símptomes compatibles amb la Covid-19 quan es va realitzar la presa de la mostra, si bé en tan sols nou dels 25 casos s'ha confirmat la infecció de coronavirus mitjançant una prova PCR.
La majoria de les lesions es troben «en peus, extremitats inferiors i tronc»
Les dades que s'han registrat en l'estudi d'investigació reflecteixen que «no hi ha una correlació directa entre les lesions cutànies i la gravetat del quadre respiratori derivat de la infecció» per Covid-19, ressalta el comunicat. «Dels nou pacients confirmats set van correspondre al grup dels exantemes amb símptomes respiratoris clàssics que incloïen febre, tos i dispnea. I un al de l'erupció urticarial que va desenvolupar pneumònia bilateral, igual que un dels processos inespecífics», prossegueix el text de l'hospital madrileny.
Segons es recull en la nota de premsa del 12 d'Octubre, la gran majoria de les lesions es troben «en peus, extremitats inferiors i tronc amb alguna lesió aïllada en mans» i no deixen rastre sense tractament entre quatre i deu setmanes més tard de l'aparició dels símptomes. D'altra banda, l'estudi adverteix que la detecció precoç d'aquest tipus de lesions cutànies «pot alertar en alguns casos de la malaltia per SARS-CoV-2 i evitar així la propagació de virus», finalitza el text.