La primera nevada de la temporada tenyeix de blanc tot el Pirineu

La neu ha anat baixant de cota des de la matinada de dissabte i alguns cims de la serralada ja acumulen 15 centímetres. A última hora del dia es podrà veure nevar a tan sols 900 metres

Tal i com venim anunciant des de fa dies, la neu ha arribat per fi de forma extensa al Pirineu. La nevada ha començat de matinada entre els 1.800 i els 2.000 metres, però la cota ha anat baixant i es preveu que aquest vespre i nit ja es situï al voltant dels 900 metres. No és una gran nevada però en alguns cims ja s’acumulaven prop de 15 centímetres.   

A principis d'octubre ja vam tenir una petita enfarinada en alguns punts però va ser molt anecdòtica. Ara, la nevada està sent especialment més intensa al Pirineu de Lleida i a la cara nord de la serralada, tot i que també està quedant ben blanc el Pirineu de Girona, especialment a Vallter o Núria. La zona d’Andorra també està quedant ben blanca. A diferència d’altres anys, la neu ha arribat ben d’hora al nord de Catalunya, però no és ni de bon tros estrany veure nevar a aquestes alçades al Pirineu. 

Fins ara, s’han acumulat més de 10 centímetres de neu a punts de la Vall d’Aran i del Pallars Sobirà. Destaquen els 13 centímetres de la Bonaigua o els 11 de Certascan, tots dos pel damunt dels 2.000 metres. Aquestes són algunes de les imatges que ens està deixant la nevada:

La neu ja enfarinava l'estació de Vallter aquest dissabte a mig matí
La neu ja enfarinava l'estació de Vallter aquest dissabte a mig matí | Sílvia Alés

On seguirà nevant aquestes properes hores?

Al llarg de les properes hores, es preveu que la neu segueixi caient de forma feble o moderada al Pirineu, especialment a la cara nord i a la part de Girona. La cota anirà baixant i a última hora de la jornada ja es situarà al voltant dels 900 metres, tot i que les precipitacions aniran a la baixa. Així, es podrà veure en poblacions com ara Puigcerdà, per exemple. En tot l’episodi, es calcula que es poden acumular entre 15 i 30 centímetres de neu nova en alguns punts elevats, bàsicament al Pirineu de Lleida i a la cara nord.

De cara a diumenge, sembla que les precipitacions tornaran a més punts, sobretot entre Girona, Barcelona i el Pirineu amb una cota de neu d’entre 800 i 1.000 metres, depenent de la zona. No obstant, l’aire fred s’escolarà amb més ganes pel sud i Ponen i es podrà veure nevar pel damunt de tan sols 600 metres a Tarragona, Ebre i Pirineu de Lleida. El Montseny també quedarà ben enfarinat. Ho haurem d’anar seguint amb molta atenció.

Amb tot plegat, les temperatures baixaran durant tot el dissabte i al vespre tindrem un ambient de ple hivern amb les mínimes del dia. Diumenge seguirà el temps hivernal amb màximes que, en els millors dels casos, es mouran entre els 10º i els 14º, però quedaran clarament més curtes a l’interior i Pirineu. El vent de mestral i tramuntana també bufarà aquests dies amb moltes ganes a l’Empordà, Ebre i sud del camp de Tarragona.