La mascareta s'ha convertit en el complement més important de l'últim any, però perquè sigui eficaç és de vital importància portar-la ben posada. Tant és així, que el mal ús d'aquests equips de protecció pot ser motiu perquè t'acomiadin. Així ho ha determinat un jutjat de Santander (Cantàbria) que ha estat l'encarregat de declarar, per primera vegada a Espanya, l'acomiadament disciplinari d'una treballadora per aquesta raó.
Comiat per portar la mascareta per sota del nas
Tal com expliquen des de 'El Confidencial', l'episodi va tenir lloc el passat 27 de maig, quan una treballadora dels supermercats Dia es va negar a col·locar-se-la bé.
Una clienta de l'establiment es va adonar que la dependenta de la peixateria portava la màscara per sota del nas i va decidir traslladar la seva queixa a la responsable. La dona i la supervisora es van dirigir a la secció on es trobava la treballadora i li van reclamar que es posés bé l'equip de protecció.
No obstant això, la treballadora es va enfrontar amb la clienta i fins i tot va arribar a dir-li «en to amenaçador» que si no li agradava com portava posada la mascareta, que marxés. «Si vols ho arreglem al carrer, sense l'uniforme».
La supervisora també va intentar sense èxit que es posés bé l'equip de protecció i els intents perquè es calmés després de rebre els avisos van ser inútils. Tres setmanes després que tingués lloc aquest incident, la treballadora va rebre una carta on se li notificava el seu acomiadament disciplinari.
L'empresa va al·legar que s'havia procedit a prescindir dels serveis de la dona perquè havia comès una falta greu en vulnerar les normes de seguretat, que inclouen el correcte ús dels equips de protecció individual. A més, la van acusar de faltar el respecte als clients, així com a un cap o company.
Els motius pels quals va ser acomiadada estan tipificats en el catàleg d'infraccions del conveni de Dia, però la treballadora va decidir presentar recurs per acomiadament improcedent.
Acomiadament procedent
La sentència del jutjat número 6 de Santander, no obstant això, ha determinat ara que l'actuació de la dependenta ha d'enquadrar-se dins de les faltes molt greus perquè «es trobava prestant serveis amb un producte no envasat, el peix, per la qual cosa les normes de prevenció de riscos laborals l'obliguen a l'ús correcte d'aquesta, tapant la boca i el nas».
Així, el document subratlla que la treballadora no només no va fer cas al seu superior, sinó que, a més, es va dirigir a la clienta «en to amenaçador». Motius suficients per a aplicar la sanció laboral més greu que és l'acomiadament disciplinari.
José Luis Peñin, advocat associat a Abdón Pedrajas Litter, ha assenyalat a 'El Confidencial' que la «rellevància del pronunciament» està en l'afirmació de la «gravetat de la desobediència d'un treballador quan està relacionada amb la prevenció de riscos en la seva màxima extensió».
Treballador acomiadat per negar-se a desinfectar-se les mans
El cas d'aquesta dona ha tingut lloc tan sols uns dies després que la justícia li donés la raó a una empresa per acomiadar a un repartidor de menjar a domicili que es negava a desinfectar-se les mans abans de manipular els paquets que havia de distribuir.
El treballador va ser acomiadat el passat mes de maig, quan es va negar a rentar-se les mans amb gel hidroalcohòlic abans de sortir a lliurar un repartiment.
El treballador va imposar un recurs per acomiadament improcedent, però ara la resolució del jutjat de Gijón no ha estat favorable per a ell. El jutge ha considerat que la seva conducta posava en risc la salut de les persones i ha subratllat la seva negativa a complir les normes.
D'aquesta manera, s'ha considerat que l'empleat va cometre «infraccions molt greus» i ha avalat l'acomiadament procedent marcat per l'empresa.