Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

L’home fa per primera vegada a la història una plantació a la Lluna

La sonda xinesa Chang’e-4 ha plantat cotó a la cara oculta del satèl·lit natural de la Terra que ha germinat. L’aparell va arribar a principis d’any en aquesta zona fins ara inexplorada

La sonda xinesa Chang'e-4 fa la primera plantació de la història a la Lluna | Universitat de CHONGQING

 

La Xina continua fent història en la seva cursa espacial i aquesta vegada ha anunciat que, per primera vegada a la història de la humanitat, ha dut a terme una plantació a la Lluna. En concret, la sonda xinesa Chang’e-4 ha plantat una llavor de cotó que ha brotat a la cara oculta del satèl·lit de la Terra, sent la primera generació de vida.

Així ho han explicat científics d’un mini-experiment de biosfera a bord de la missió, segons informa ‘Xinhua’. Les imatges enviades per la sonda i que han estat emeses per diversos mitjans xinesos mostren com un brot de cotó ha pogut brotar a la Lluna, tot i que, per ara, no s’ha detectat el creixement d’altres plantes. Aquest és el vídeo que mostra el primer brot de cotó:

La sonda xinesa va ser la primera de la història en aterrar a la cara oculta de la Lluna a principis d’aquest any, zona encara inexplorada per l’ésser humà. Després d’aquesta gran fita, la Xina ha tornat a fer un pas inèdit amb la primera plantació de l’home a la biosfera del satèl·lit, feta també en aquesta part no visible des de la Terra. En aquest vídeo, es pot veure l’arribada de l’aparell a la Lluna a principis de gener: 

Un experiment preparat des de la Terra

Segons explica un equip liderat per científics de la Universitat de Chongqing, la sonda Chang’e-4 va transportar fins a la Lluna llavors de cotó, colza, patata i arabidopsis. També es van enviar ous de mosca i alguns llevats amb l’objectiu de crear una mini-biosfera simple. Per ara, només la llavor de cotó ha donat els seus fruits.

La part oculta de la Lluna està sent explorada per primera vegada a la història | Arxiu

 

La idea és que les plantes, un cop creixessin a la Lluna, aportessin l’oxigen i l’aliment necessari per a que altres organismes vius sobrevisquessin, ja que generarien diòxid de carboni al consumir oxigen i hi hauria la fotosíntesis. Tot plegat crearia un cercle natural per formar aquesta mini-biosfera.

El desenvolupament i preparació del mòdul biològic ha estat realitzat per un equip d’Investigació de Biologia Espacial a l’Escola de Ciències de la Vida de la Universitat de Chongquing.