La Xina ha fet història aquest dijous, 3 de gener, a la matinada amb l’aterrament de la sonda ‘Chang’e 4’ a la cara oculta de la lluna, una fita que és la primera vegada que s’assoleix en la història de la humanitat. Fins ara, només s’havien fet arribar aparells a la cara del satèl·lit visible des de la Terra, com per exemple l’Apolo XI de la NASA.
Segons informen els mitjans oficials, la nau ha fet un aterratge «suau» en aquesta cara de la lluna que mai veiem des del nostre planeta, i l’han qualificat com una «gran fita de l’exploració humana de l’univers». L’aparell ha enviat una fotografia de la zona d’aterratge, que al ser la lluna s’anomena ‘allunatge’, des de la zona anomenada conca d’Aitken, cap a un quart de 3 de la matinada hora catalana.
What does the far side of the moon look like?
China's Chang'e-4 probe gives you the answer.
It landed on the never-visible side of the moon Jan. 3 https://t.co/KVCEhLuHKTpic.twitter.com/BiKjh7Fv22— China Xinhua News (@XHNews) 3 de gener de 2019
La nau ha aterrat en un dels cràters més antics del satèl·lit i incorpora un petit vehicle que ara analitzarà la geologia d’aquesta zona, força més muntanyosa, amb més cràters i amb una composició aparentment diferent de la que coneixem a la cara visible. Un pas molt important en el món de l'astronomia per tal de conèixer més sobre l'origen del nostre únic satèl·lit natural.
La cara oculta de la lluna, una missió fins ara impossible
La cara fosca de la lluna sempre ha estat un misteri per a la humanitat. De fet, els soviètics i els Estats Units ja van fer fotos fa dècades d’aquesta zona i una nau no tripulada nord-americana va intentar aterrar-hi sense èxit l’any 1962. Així, la Xina aconsegueix una fita històrica i ara es posa com a objectiu enviar-hi una missió tripulada, possiblement cap a l’any 2036.
La Xina va llançar la sonda el passat 8 de desembre des de la base espacial del sud-oest del país i la gran dificultat inicial de la missió era aconseguir comunicar-se des de la Terra amb la nau, ja que, al ser la cara oculta, que es troba en la direcció oposada al nostre planeta, la connexió no pot ser directe. Per tant, un satèl·lit artificial instal·lat a l’espai al maig serà l’encarregat de rebre la informació de l’aparell i la rebotarà fins a la Terra.
La Xina aconsegueix així una fita històrica i es consolida com a una gran candidata en la cursa espacial. La notícia arriba just en l’inici del 2019, any en què es celebraran els 50 anys de l’arribada de l’home a la lluna, concretament el mes de juliol.