Catalunya es lleva amb fronteres tancades i municipis confinats

Els Mossos controlaran el compliment de les noves mesures i restriccions

Control de Mossos a Barcelona en les primeres hores de confinament perimetral l'octubre de 2020
Els Mossos controlaran el compliment de les noves mesures i restriccions | Mossos d'Esquadra

El DOGC ha publicat aquest divendres poc després de dos quarts d'una de la matinada l'ordre del Govern per activar el confinament perimetral de Catalunya i el dels seus municipis els caps de setmana, durant almenys quinze dies. L'ordre manté tancada la restauració, que ho està des de fa dues setmanes, i hi afegeix centres comercials, culturals i esportius, a més d'activitats extraescolars (inclòs l'esport).

L'executiu insta a impulsar el teletreball i recomana l'ensenyament a distància a batxillerat i Formació Professional. El confinament municipal s'aplicarà des de les 6.00 hores de divendres fins a les 6.00 hores de dilluns. Es permetran els desplaçaments dins de la mateixa comarca, si és per anar al cementiri el 31 d'octubre i l'1 de novembre. També es permetran per fer esport en municipis propers.

El Govern recomana quedar-se a casa el màxim possible, i demana també una estratègia de desplaçaments basada en la bombolla de convivència o l'ampliada. L'executiu defineix com a bombolla ampliada el grup de persones de la primera més un o diversos grups acotats de persones, sempre les mateixes, amb els quals es poden relacionar amb diferents finalitats (familiars, laborals, escolars o recreatives).


Pel que fa a les reunions, es manté la prohibició de trobades de més de sis persones. Aquesta limitació no és aplicable al dret a manifestació. Quan la trobada és en espai públic, no es permet el consum ni d'aliments ni de begudes, a excepció dels que es puguin fer en el marc de sortides escolars.

Tancament dels centres comercials

Es tanquen els grans recintes comercials. Poden obrir els establiments que estiguin dedicats a la venda d'alimentació o de productes d'higiene. Els comerços podran obrir si tenen menys de 800 metres quadrats i reduir l'aforament al 30%. Si les botigues són més grans, hauran de reduir la seva superfície comercial. Perruqueries, farmàcies i centres de jardineria podran obrir sense restriccions. També es redueixen a un aforament del 30% les cerimònies de tipus religiós o fúnebre.

En l'àmbit laboral, l'ordre «obliga» els titulars dels centres de treball, públics i privats, a limitar «al màxim» la mobilitat. A aquest efecte, «han d'implementar treball a distància o teletreball», llevat quan és impossible fer-ho o quan no es tinguin els mitjans necessaris. En aquest cas, caldrà aplicar mesures de flexibilitat horària. El transport públic mantindrà l'oferta del 100%.

La cultura, l'esport i l'oci, aturats

En el sector cultural, se suspenen les activitats escèniques i musicals, inclosos teatres, concerts i cinemes. Els arxius, museus, sales d'exposicions i galeries d'arts podran obrir amb un 30% d'aforament. Les biblioteques estaran obertes només per al servei de préstec. En canvi, es tanquen salons de jocs, casinos i sales de bingo.


Tanquen les instal·lacions i equipaments esportius excepte els centres de tecnificació i els que hagin d'acollir competicions professionals estatals o internacionals. S'ajornen totes les competicions esportives menys aquestes, que no podran tenir públic. També tanquen els parcs i fires d'atraccions.


A més, queda suspesa la celebració presencial de congressos, convencions, fires comercials i festes majors, i als casals cívics no es poden fer activitats grupals que impliquin presencialitat.


En l'àmbit educatiu, l'ensenyament postobligatori serà híbrid, és a dir, serà telemàtic sempre que sigui possible en el batxillerat i FP. Serà presencial per a les pràctiques i exàmens, en la línia del que continuaran fent també les universitats.


Queden suspeses les activitats de lleure, extraescolars i esport escolar. I queden fora de la limitació les activitats organitzades pel propi centre escolar al mateix recinte. També podran obrir escoles oficials d'idiomes i de formació d'adults. I les àrees de joc infantil queden obertes fins a les 20.00 hores.


Comentaris

envia el comentari