YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

Primers confinaments a Espanya per la soca britànica de la Covid-19

La regió ha detectat ja fins a set casos d'aquesta nova variant, i el penyal ha decretat un confinament total

La Unitat de Vigilància intensiva (UCI) per a malalts de coronavirus de l'Hospital Universitari Dr. Josep Trueta de Girona
Primers confinaments a Espanya per la soca britànica de la Covid-19 | Europa Press

La situació epidemiològica de la Covid-19 en el penyal de Gibraltar està totalment descontrolada per culpa de la nova soca del coronavirus, molt més contagiosa, que ha provocat que el ministre principal de la regió, Fabian Picardo, hagi decretat el confinament total de la regió des de les 22.00 hores del dissabte, 2 de gener.

La Junta d'Andalusia, a l'espera que el Govern d'Espanya prengui una decisió sobre si tanca les fronteres terrestres amb el penyal, ha decidit actuar sola i ha tancat perimetralment vuit municipis de l'àrea denominada com a Camp de Gibraltar, la zona que fa frontera amb el territori britànic.

El Butlletí Oficial de la Junta d'Andalusia (BOJA) ha publicat aquest diumenge una edició extraordinària on es confirma el tancament de les localitats de Camp Gibraltar Est i Oest fins al pròxim 10 de gener. Es tracta dels municipis de Tarifa, Algesires, Castellar de la Frontera, Jimena de la Frontera, San Martín del Tesorillo, San Roque, La Línea de la Concepción i Los Barrios, tots ells a la província de Cadis.

Durant tota aquesta setmana, entre aquest diumenge i el pròxim, estarà prohibit entrar o sortir d'aquests municipis excepte per causes degudament justificades, on a més de les habituals, com anar a treballar, a un centre sanitari o educatiu o cuidar de persones grans, s'inclouen els desplaçaments per al desenvolupament d'activitats cinegètiques vinculades al control de sobreabundància d'espècies.

La decisió va ser presa ahir pel Consell d'Alertes de Salut Pública d'Alt Impacte, el comitè d'experts que assessora la Junta, després d'observar que aquestes dues zones —Gibraltar Est i Oest— tenen ja el doble d'incidència acumulada que tota Andalusia, amb 316 casos per cada 100.000 habitants en les últimes dues setmanes, quan en la resta de la regió és de 140 casos.

A més, el nivell de pressió assistencial en aquestes zones també és elevada, especialment en les UCI, i cada vegada es notifiquen més casos de la soca britànica a Gibraltar, amb el perill que això comporta per a treballadors transfronterers que van i venen cada dia.

Cribratges massius a Andalusia

De fet, Andalusia ja ha detectat set casos confirmats de Covid-19 per la variant britànica: tres a la província de Màlaga, dues a Granada, un a Sevilla i un altre en el Camp de Gibraltar, la zona que des d'aquest diumenge està tancada perimetralment. Així i tot, Jesús Aguirre, conseller de Salut i Famílies d'Andalusia, ha aclarit que tots els casos tenen «bona evolució clínica».

Des del Govern andalús continuen insistint al Govern Central que actuï ràpidament i tanqui la frontera amb Gibraltar, una cosa que ja s'ha fet des de l'altre costat del reixat, i que augmenti la vigilància de totes les persones que provinguin d'aquest territori.

La mateixa Junta ha posat en marxa ja diversos cribratges massius, un d'ells ahir en la localitat de La Línea de la Concepción i un altre que es produirà avui, 3 de gener, a Algesires. A La Línea van ser citades 1.000 persones per a sotmetre's a les proves, el mateix nombre de persones citades aquest diumenge a Algesires per a unes proves que pretenen mostrar quina és la situació epidemiològica real de la zona.

Malgrat aquestes proves i de la preocupació que la nova variant provoca, la Junta ha recordat als seus ciutadans que la variant britànica del coronavirus no és més greu ni més letal que les que han afectat Espanya en aquests mesos, però que sí que és un 70% més contagiosa, per la qual cosa més gent pot contagiar-se si no se segueixen les recomanacions sanitàries. 

Si hi ha més gent contagiada, la transmissió augmenta encara més entre la comunitat, i també augmentarà la pressió als hospitals, no per la gravetat dels pacients sinó pel seu augment en quantitat.


Comentaris

envia el comentari