Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Foto d'una cua de gent esperant

Els principals consells de Harvard per evitar desenvolupar la covid persistent

És possible prevenir-la si es duen a terme certs hàbits

Falta poc perquè es compleixin tres anys des de l'inici de la pandèmia. Aleshores, la població estava a l'expectativa dels comunicats que anava retransmetent el Govern i, el que a priori semblava una cosa passatgera, no trigaria a convertir-se en un autèntic malson.

Tot i això, el que ningú s'esperava és que, gairebé tres anys després, encara quedessin seqüeles. I no, ja no parlem de seqüeles econòmiques, socials i polítiques, sinó aquelles que avui dia encara continuen afectant moltes persones: les seqüeles de salut.

La covid persistent segueix amb nosaltres, però és possible prevenir-la, segons Harvard

Tots estarem d'acord que aquests darrers anys han estat especialment durs i delicats per a tothom. Ningú no estava preparat per rebre una pandèmia d'aquestes característiques, ni físicament ni mental.

Una noia amb un termòmetre tocant-se el front
Existeixen alguns símptomes que ens podrien fer sospitar que tenim covid persistent | Canva

Ara bé, si hi ha alguna cosa bona en tot això és la perspectiva amb què podem mirar el passat. Són moltes les persones que, malauradament, han hagut de viure de primera mà un i fins i tot diversos contagis. Tot i això, també són moltes altres les que han pogut superar-los i tirar endavant. Tot i que la major part de la població sana no ha tingut més complicacions en aquest aspecte, hi ha un grup de persones que avui dia segueixen patint les seqüeles.

Estem parlant de la covid persistent, una malaltia que actualment afecta entre el 10% i el 15% dels pacients que prèviament han tingut Covid-19. Mundialment, és una xifra realment preocupant.

Segons la Guia clínica per a l'atenció al pacient, de la Societat Espanyola de Metges Generals i de Família, entenem per 'covid persistent' el següent: «Complex simptomàtic multiorgànic que afecta aquells pacients que han patit Covid-19 (amb diagnòstic confirmat per proves de laboratori o sense) i que romanen amb simptomatologia després de la considerada fase aguda de la malaltia, passades 4 i, fins i tot, 12 setmanes, persistint els símptomes en el temps».

Entre els símptomes més característics de la malaltia trobem l'astènia, el malestar general, les alteracions digestives i respiratòries, la manca de concentració i les fallades de memòria. També s'han observat altres símptomes d'origen neurològic, psíquic, emocional i de l'aparell locomotor.

Pla de detall d'un home fumant
Fumar tabac és un factor de risc per contraure covid persistent | Cedida

Tot i això, hem de tenir present que una de les principals característiques que ens podrien fer sospitar que estem davant d'un cas de covid persistent són, precisament, la discapacitat que generen tots aquests símptomes.

Tot i això, un estudi elaborat per la Universitat de Harvard ha fet una troballa veritablement interessant. Els resultats de la investigació han estat publicats a la revista JAMA Internal Medicine. Els investigadors han observat la relació existent entre un estil de vida saludable i el contagi de covid persistent. Ara com ara, la conclusió extreta és que dur a terme certs hàbits saludables ens podria protegir del contagi.

Els hàbits que ens ajudarien a prevenir-la

Amb l'objectiu d'indagar més a fons aquesta relació causal, els investigadors van comptar amb la participació de 1.981 dones de l'Escola de Salut Pública TH Chan. Totes elles comptaven amb una prova positiva de covid durant els darrers 19 mesos.

D'altra banda, 871 participants (un 44% de la mostra total) van desenvolupar covid persistent. Els investigadors van analitzar 5 o 6 factors d'estil de vida saludable i van descobrir que gràcies a ells es reduïa fins a un 49% el risc de patir aquesta malaltia.

Imatge d'una noia menjant una amanida
Una bona alimentació pot protegir-nos d'aquesta malaltia | Getty Images

Així doncs, tenir un índex de massa corporal saludable, no fumar, menjar bé, tenir un consum moderat d'alcohol, fer exercici de manera regular i dormir les hores suficients són factors que, pel que sembla, podrien protegir-nos de desenvolupar covid persistent.

      Imatge del logotip de WhatsApp     NOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!