El 2020 va ser molt crític per a la població mundial i serà recordat com l'any en què va esclatar la pandèmia del Covid-19. Per part seva, el 2021 es guardarà en la memòria com l'any en què van donar principi les vacunes per a sortir de la crisi sanitària.
El procés de vacunació ja ha començat en nombrosos països, encara que amb ritmes molt dispars, mentre altres territoris hauran d'esperar encara mesos per a poder començar.
[predef]catalunya-diari-625[/predef]
Al cap de la campanya de vacunació es troba Israel. Aquest país va molt avançat en el procés d'immunització de la seva població, gràcies al subministrament ininterromput de dosi de la vacuna de Pfizer des de començaments d'any.
En la resta de territoris on ja han començat el procés, com els de la Unió Europea, el Regne Unit o els Estats Units, l'escassetat de dosis disponibles està frenant la vacunació. Això ha obligat els governs nacionals a aguditzar l'enginy a la recerca de noves estratègies.
«Establir estratègies poblacionals de vacunació depèn de quins tipus de vacunació vulguis i de quins objectius tinguis», declara un portaveu de la Societat Espanyola de Medicina Preventiva Salut Pública i Higiene, Sempsph. «Espanya ha marcat clarament una aposta: evitar la mortalitat», afegeix. S'han posat en marxa diferents estratègies en tot el planeta els resultats del qual es podran valorar en els pròxims mesos.
Models característics
Israel ha avançat a una velocitat vertiginosa en aquestes primeres setmanes de l'any. De fet, el govern calcula que podria aconseguir la tan anhelada immunitat de grup al març o abril. Malgrat que el seu model no difereix massa de l'europeu, la clau del seu èxit està a haver aconseguit garantir un proveïment privilegiat de dosi per part de Pfizer.
Aquesta farmacèutica podria haver arribat a un acord privilegiat amb Israel. L'objectiu seria aconseguir dades que confirmin de manera definitiva l'eficàcia de la seva vacuna en una sort d'assaig massiu sobre el terreny.
Un cas semblant és el d'Unió dels Emirats Àrabs, el segon país amb una major taxa de vacunació de moment. Aquest territori ha rebut subministrament privilegiat de la vacuna del laboratori xinès Sinpharm.
A Europa, el Regne Unit ha aconseguit el major ritme de vacunació en aquest començament d'any, molt per sobre del qual estan implementant els països de la Unió Europea. La clau del seu èxit ha estat una ràpida negociació amb les farmacèutiques i un àgil procés d'aprovació per part del regulador sanitari britànic i el seu particular i arriscada estratègia.
El govern britànic ha decidit prioritzar inocular la primera dosi al major nombre de persones al més aviat possible a canvi de posposar, de manera indefinida, l'administració de la segona. Aquesta opció és un risc, ja que no és clar quin grau d'immunització s'aconsegueix amb una sola dosi.
La Unió Europea, al contrari que el Regne Unit, ha apostat per seguir les indicacions de les farmacèutiques pas a pas. S'estan inoculant dues dosis per pacient amb un espai d'uns 21 dies entre ambdues. L'aprovació més tardana per part del regulador sanitari i el conflicte entre la Comissió i AstraZeneca han fet que el ritme de vacunació estigui sent més lent del que s'esperava.
Malgrat això, la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, es va mostrar optimista la setmana passada amb la perspectiva d'aconseguir immunitzar al 70 per cent de la població el pròxim estiu. De tots els models existents, el més innovador de moment és el triat per Indonèsia. Aquest territori començarà vacunat als més joves per a evitar propagar el virus al més aviat possible.
El gran risc
La veritat és que amb aquesta àmplia varietat d'estratègies i el desigual subministrament de vacunes al voltant de tothom existeix un gran risc. La immunització podria produir-se a dues velocitats diferents, la qual cosa tindria com a conseqüència final que la pandèmia es prolongués durant anys o fins i tot que es quedi per sempre en llocs concrets del planeta.