Un dels boxs de l'UCI de l'hospital Santa Caterina de Salt amb un pacient ingressat per coronavirus

Salut recorda que tot i el relaxament de les mesures les «amenaces són altíssimes»

Actualment hi ha 2.635 pacients ingressats amb Covid-19 als hospitals catalans

La situació epidemiològica de Catalunya millora a poc a poc i el nombre de pacients hospitalitzats i de casos diaris és força diferent del de fa unes setmanes. El pic de la pressió assistencial ja s'ha superat i per aquest motiu el Govern va anunciar que permetria un relaxament d'algunes de les restriccions per frenar la pandèmia, que han entrat en vigor aquest dilluns.

Segons el secretari general de Salut, Marc Ramentol, els canvis de les mesures s'han pres per «donar aire» a alguns sectors i a l'esforç de la ciutadania davant uns indicadors que evolucionen «positivament», però ha insistit que «no s'han d'interpretar com un relaxament» perquè les amenaces són «altíssimes».

Les amenaces, ha recalcat, són sobretot la variant britànica del coronavirus, més contagiosa i que ha impactat de forma dràstica en altres països de l'entorn, i el nivell de tensió del sistema sanitari, que continuarà en les properes setmanes. Pel que fa a la variant britànica, la seva prevalença es manté en el 17%. No s'han notificat nous casos de la variant sud-africana, després que se'n detectés el primer cas la setmana passada, i no en consten de la brasilera, ha exposat la consellera.

Sobre la situació epidemiològica, el secretari general de Salut ha assenyalat que es manté la tendència de disminució dels contagis i que per primera vegada des que es va començar a enfilar la corba de la primera onada, la incidència a 14 dies ha baixat per sota dels 500 casos per 100.000 habitants, concretament a 484. Amb tot, les xifres continuen sent molt altes.

Pel que fa a la situació del sistema sanitari, Ramentol ha assenyalat que els paràmetres baixen «lentament», com la reducció del 3% de les urgències per covid-19 en una setmana. El nombre de pacients ingressats a planta i a les UCI ha augmentat, segons les dades d'aquest dilluns. Ramentol ho ha atribuït a fluctuacions pròpies del cap de setmana.

D'altra banda, Ramentol ha explicat que els tests d'antígens (TA) que s'oferiran als membres i primers suplents de les meses pel 14-F es començaran a fer aquest dimarts i fins divendres. A partir d'aquest dilluns, aquestes persones rebran un missatge de text que els informarà de la possibilitat que tenen de realitzar-se el test (són voluntaris, com tota prova diagnòstica). Es prioritzaran els titulars i els primers suplents de les meses.

 

Nous protocols per a les residències

En la mateixa roda de premsa, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha assenyalat que a mesura que la incidència de la covid-19 va baixant a dins de les residències per l'avanç de la vacunació, s'està treballant en uns nous protocols perquè es pugui «recuperar vida» en aquests centres. Amb tot, s'haurà de mantenir la prudència per tota la complexitat que comporta la pandèmia, ha previngut.

Finalment, Vergés també ha explicat que actualment hi ha més de 700 persones treballant al sistema de rastreig -no s'ha referit al nombre exacte-, després que el Govern finalitzés el polèmic contracte amb Ferrovial. Ara, el sistema de rastreig és de gestió directa de Salut i les tasques estan «més integrades» amb les persones que fan la gestió de cas i amb els serveis de vigilància epidemiològica, ha afirmat. «El circuit és molt més integrat i potent», ha assegurat.