Les llibreries de més de 400 metres quadrats tornen a aixecar la persiana aquest dilluns després d'un mes tancades per les restriccions del Govern. Les limitacions de les últimes setmanes han tingut paralitzats a Barcelona establiments com la Casa del Llibre, la Central del Raval, Abacus o Ona Llibres, i funcionant a mig gas la resta de llibreries, que tenien prohibit obrir els dissabtes (restricció que també s'aixeca a partir del proper cap de setmana).
Una mesura «molt lluitada» segons els beneficiats
La presidenta del Gremi de Llibreters de Catalunya, Maria Carme Ferrer, ha insistit avui que aquesta ha estat una mesura «molt lluitada». Al marge d'aquest alleujament queden els establiments ubicats en centres comercials, que segueixen tancats. Amb l'equiparació de les llibreries als equipaments culturals, aquests establiments ja no estan subjectes a les restriccions del comerç, i des d'aquest dilluns poden obrir els espais més grans de 400 metres quadrats, ubicats majoritàriament a Barcelona.
Ara bé, de la quarantena de locals d'aquestes característiques que hi ha a Catalunya, alguns seguiran tancats, ja que estan ubicats en centres comercials, i aquests segueixen sense poder reprendre l'activitat. La nova consideració de les llibreries ha estat llargament esperada i reclamada des del sector llibreter i editorial, tal com ha recordat aquest matí des de Girona Maria Carme Ferrer, del Gremi de Llibreters.
Molt bona resposta de la clientela
A la capital, ja des de primera hora hi ha hagut clientela en locals com els d'Ona Llibres o Casa del Llibre a la Rambla Catalunya. Aquesta gran botiga va tancar fa vora un mes i des d'aleshores només ha mantingut la branca virtual del negoci -amb l'establiment com a punt de recollida de comandes-. Tota una «sort» pel fet que ja disposava d'un web i una logística anteriors al tancament, segons explica una responsable de comunicació de l'empresa.
Noemí Gala, no obstant això, diu que «l'impacte» del tancament dels seus dos grans negocis a Barcelona, així com les botigues que tenen en centres comercials (aquestes, encara tancades) ha estat gran. «Estem contentíssims de poder tornar a obrir i reprendre el contacte amb els clients ha estat el millor», ha manifestat.
«Però sobretot, per la consideració de les llibreries com a establiment cultural essencial», ha apuntat. Aquest establiment, com probablement els altres de grans dimensions, no «esperaven» que el Govern els fes tancar a principis d'any. Gala diu que va ser tota una sorpresa i «una gran tristor», perquè no és el mateix tancar que reduir l'espai disponible, com havien hagut de fer en altres fases de la pandèmia.
Les llibreries també podran obrir els caps de setmana
L'única nota positiva del tancament és, segon explica, que s'ha aprofitat per fer inventari de les llibreries amb més tranquil·litat. «Aquesta és una feina que no es veu, però que és molt important», diu la portaveu, i sense clients resulta més còmode.
El relaxament de les mesures permetrà també l'activitat de les llibreries el cap de setmana, que havia quedat vetada juntament amb la resta del comerç no essencial. Maria Carme Ferrer insistia avui que ha estat una mesura «molt lluitada» i que ha costat «moltíssim», en referència a la consideració d'aquests establiments com a equipaments culturals.
«Des del 7 de gener estem lluitant, i ens ha costat molt que es reconegués des del Govern allò que ja s'havia dit al setembre», apunta Ferrer en referència a la consideració de món del llibre també com a bé essencial. Ferrer ha indicat que les pèrdues a les llibreries han estat desiguals, en funció de la restricció que ha aplicat a cada tipus d'establiment, però diverses estimacions del mateix sector les situen per sobre del 30% de la facturació del mes.