Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Diversos nens a l'entrada d'un centre escolar amb les seves motxilles a Figueres

Por en diverses escoles a Espanya: «La vida dels nens està en joc»

El partit Más Madrid ha exigit la Comunitat de Madrid i l'Ajuntament que es comprometin a posar una solució immediatament

Les dades són demolidores. Segons la Junta de Districte de l'Ajuntament de Madrid, un de cada cinc col·legis públics de la ciutat té en les seves estructures amiant. Les evidències científiques demostren que aquest mineral multiplica les possibilitats de tenir càncer, i això ha provocat la preocupació entre pares i mares.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

La qüestió torna a l'actualitat arran de la batalla que està lliurant el partit Más Madrid a l'ajuntament. Exigeixen a l'alcalde, José Luis Martínez-Almeida, que retiri aquest material cancerigen considerat prohibit a Espanya des de 2020.

Segons les dades aportades per l'Ajuntament, a petició de Más Madrid, almenys 57 centres de la ciutat tenen elements d'amiant. Però encara queden per confirmar altres 42 escoles, ja que ni Moratalaz ni Hortaleza han aportat dades concretes a l'espera d'informes que ofereixin més certeses sobre la seva presència.

El tema de l'amiant en els col·legis ve des de lluny, però la lluita de pares i mares ha tornat a prendre força amb l'ofensiva de Más Madrid. Fa a penes uns dies, el regidor Félix López-Rey va fer una memorable intervenció en el ple de l'ajuntament, que va ser molt aplaudit per la seva vehemència.

El regidor va explicar que a menys de 100 metres de la seva porta hi ha un col·legi que té 2.050 metres d'amiant: «Quan veig als nens i nenes passar amb les seves motxilles jo sento pena, tristesa, abans no ho sabíem, no era culpa de nosaltres, però cada dia sabem més i no podem deixar a aquests nens i nenes».

En un discurs molt emotiu, López-Rey va apel·lar a la responsabilitat de l'equip del govern, del Partit Popular: «No tindríem vergonya si no som capaços tots de fer alguna cosa més, està en joc la vida dels nens i les nenes». De forma més concreta, Más Madrid exigeix la neteja de tot l'amiant a l'estiu, una vegada finalitzat el curs escolar.

Però aquest històric líder veïnal va anar més enllà, i va prometre continuar lluitant des dels carrers si l'equip de govern no pren una decisió ja. «La vida m'ha ensenyat, després de més de 50 anys en aquesta baralla per aconseguir uns barris millors, que si no surts al carrer, si no crides els problemes, ningú et fa ni puto cas».

Poc després de la seva intervenció, el regidor va enviar un missatge a l'alcalde i a la presidenta de la comunitat, Isabel Díaz Ayuso, des de les seves xarxes socials: «Si en 48 hores no es comprometen per escrit a llevar l'amiant cancerigen dels col·legis de Madrid, ens mobilitzarem». Des del partit Más Madrid han assenyalat que els pares i mares estan espantats i indignats, en veure el mapa de l'amiant en els col·legis.

L'amiant, un material cancerigen

L'amiant és un material tòxic que es va utilitzar de forma generalitzada en els anys 60, 70 i 80 per a construir canonades i cobertes a baix preu. Aquest material resulta especialment perillós després de 30 o 35 anys, quan comença a alliberar partícules que resulten nocives per a l'organisme humà.

El col·legi més afectat és Meseta de Orcasitas, a Usera, amb més de 2.000 metres quadrats construïts amb uralita. En el centre, on estudien uns 500 alumnes, no amaguen la seva preocupació: «Som un col·lectiu molt gran i molt exposat, tenim persones amb càncer en el col·legi i ens preguntem si és per això».

La directora del centre, María Copado, transmet la seva esperança que l'ajuntament retiri l'amiant aquest estiu. Les operacions són complexes, ja que requereixen una empresa especialitzada i aïllar l'entorn per a evitar riscos. Però la Comunitat de Madrid es va comprometre en 2018 a retirar aquest material dels col·legis públics, i en data d'avui, segons organismes oficials, encara hi ha com a mínim 57 centres amb amiant.

Conflicte de competències

En dos anys i mig, la conselleria d'Educació ha dut a terme tasques en 19 centres, a més d'altres obres de reforma el número de la qual no s'ha detallat. També té programades 18 intervencions més, encara que reconeixen que no existeixen dades fiables de quantes escoles avui dia tenen amiant.

Des del departament madrileny d'Educació asseguren que «la presència de materials amb amiant en els locals o espais dels llocs de treball no indica directament una situació de risc, atès que l'amiant no és un gas, un vapor o una substància radioactiva i les seves fibres no es desprenen de manera natural».

Però a més, hi ha un conflicte de competències. Una portaveu de l'ajuntament assegura que la competència recau en la Comunitat de Madrid, i assenyala que la presa de decisions requereix un pla estatal i d'una llei que traslladi les directives europees que no existeixen avui dia. Mentrestant, els centres madrilenys continuen esperant que comencin les obres de retir d'aquest material, que preocupa cada vegada més a la comunitat educativa.

L'última sentència sobre aquest assumpte va tenir lloc, precisament, fa unes setmanes, quan el Tribunal Suprem va condemnar a l'empresa Uralita a pagar 2,3 milions d'euros als familiars dels treballadors d'una de les seves fàbriques a Barcelona. En la sentència s'ordena també la indemnització dels veïns que vivien a prop, i que es van veure afectats per la pols llançada a l'entorn.