Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'un senyor gran dormint a sobre d'un llit

Si tens problemes amb la pressió arterial, és recomanable anar a dormir a aquesta hora

Segons un estudi, l'hora seria diferent entre els homes i les dones

Tots sabem que, juntament amb l'alimentació i la pràctica habitual d'exercici, el dormir suposa un dels pilars fonamentals a la vida de qualsevol ésser humà. De fet, hi ha una correlació directa entre aquest hàbit i el nostre estat de salut.

A més de ser el moment idoni per descansar i recarregar les piles, també pot suposar un avantatge si ho fem correctament. En aquest sentit, un estudi ha demostrat els beneficis que vinculen anar-se'n al llit a una determinada hora respecte a la hipertensió.

A quina hora he d'anar a dormir si tinc la tensió alta?

És evident que mantenir uns hàbits correctes del son impacta de manera positiva en el nostre organisme. I és que, a més d'oferir descans al nostre cervell, també incrementem algunes funcions dins de la memòria, com la creativitat.

Foto home estirat al llit, no pot dormir
Dormir poc o malament pot ser molt negatiu per a la salut | GETTY IMAGES

Així mateix, durant aquestes hores de descans el nostre sistema immunitari treballa per regenerar-se i continuar funcionant en condicions òptimes. I per si amb això no n'hi hagués prou, els nivells de depressió també comencen a reduir-se.

Segons la Fundació Espanyola del Cor, quan dormim ens mantenim en un estat de relaxació intens. En aquests moments, algunes hormones com la melanina i la serotonina, aprofiten per contrarestar-ne d'altres com l'adrenalina i el cortisol.

Aquestes dues últimes són les conegudes 'hormones de l'estrès', i mantenir de manera constant els seus alts nivells pot repercutir de manera negativa en la nostra salut. De fet, moltes persones han arribat a patir insomni per aquesta causa.

I és que de l'insomni, precisament, poden donar lloc una altra quantitat de problemes i d'afeccions. Així és, ja que s'ha demostrat que el fet de no dormir les hores mínimes recomanades (entre 7 i 8) poden desencadenar una sèrie de conseqüències.

Foto d'un metge mirant la tensió a un home.
Patir insomni pot repercutir negativament a la nostra tensió arterial | Getty Images

Quines poden ser les conseqüències?

Entre les més habituals es destaca la manca de gana, l'obesitat i fins i tot l'augment del colesterol. Com no s'adorm prou, el nostre cos no pot alliberar leptina, i en lloc seu, produeix grelina, una hormona que regula les nostres ganes de menjar.

No obstant això, hi ha una altra conseqüència que a la llarga podria ser perillosa, i fins i tot mortal: patir insuficiència cardíaca. Un estudi publicat a l'European Heart Journal va concloure que l'insomni pot augmentar fins a tres vegades la probabilitat de patir aquesta patologia.

A més a més, patir insomni pot augmentar els nivells en sang de les hormones que abans esmentàvem, i per tant, podríem arribar a patir hipertensió (és a dir, tenir la tensió arterial alta).

Quin és el seu objectiu?

L'objectiu és conèixer més a fons aquesta relació causal. Per això, un grup d'investigadors de la Universitat del Sud de la Xina va decidir analitzar els hàbits de son. A través d'això, van poder comprovar l'impacte que tenien respecte a la salut cardíaca.

Per aquest motiu, van comptar amb la participació de 14.536 adults, els quals eren homes i dones. Els resultats, que posteriorment es van publicar a la revista Postgraduate Medicine, mostraven una conclusió respecte a tots dos sexes.

D'aquesta manera, es va comprovar que els homes que s'anaven a dormir a les 23 hores tenien fins a un 32% menys de risc de patir hipertensió. En canvi, els que anaven a dormir abans o després d'aquella hora estaven més exposats a patir-la.

depressió
Dormir les hores recomanades millora l'estat d'ànim | Getty Images

Pel que fa a les dones, els resultats van ser diferents. En el seu cas es va concloure que l'hora més sana per anar al llit era just una hora després que la dels homes, és a dir, a mitjanit.

Tot i que aquest estudi no resulta determinant per a la prevenció d'aquesta afecció, sí que s'ha pogut comprovar quin és el seu impacte. Anar a dormir a determinades hores pot alterar el rellotge intern del cos. I això, alhora, és el que podria estar ocasionant l'augment de la pressió arterial.

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp