Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'un gos i un gat compartint el mateix espai a casa

Les nostres mascotes també pateixen el confinament: Consells perquè superin els seus problemes psicològics

Els canvis de rutines o la presència constant de persones pot generar problemes greus, especialment quan acabi aquesta situació

Imatge d'un gos i un gat compartint el mateix espai a casa
El confinament també causa problemes psicològics als animals de companyia | Arxiu

El confinament pot provocar un augment de l'estrès en els gats per falta de moments per a ells mateixos en solitud, mentre que els gossos poden necessitar més atenció per avorriment. Així ho afirma l’etòloga i veterinària Esther Alonso en declaracions a l’agència EFE, que afirma que s’han vist signes de problemes de comportament en els animals domèstics que podrien augmentar un cop acabi l'aïllament.

Segons Alonso, a les mascotes, igual que els nens, els descol·loquen els canvis bruscs en la rutina i si habitualment els felins ocupen un 10% de les seves consultes , ara amb el confinament han augmentat les trucades per problemes de conducta en gats.

Problemes entre els gats i els gossos

«Alguns gats no porten gens bé estar tot el dia compartint el seu espai o territori», afirma l'experta, destacant que ara passem 24 hores a casa adults i nens. Aquest augment de les interaccions o manipulacions i disminució dels temps de descans poden derivar en «agressivitat redirigida per estrès cap als seus altres companys» de casa, ja siguin altres animals o persones.

En el cas dels gossos, s'està veient un augment de les demandes d'atenció, perquè s'avorreixen o per augment de l’afecció,  detalla Alonso. Molts gossos poden sentir-se poc estimulats, no s'exerciten prou i la seva àrea social es veu perjudicada perquè, encara que poden sortir, no poden relacionar-se entre ells i això els pot crear frustració i estrès.

El desconfinament, la gran amenaça

«Crec que les conseqüències reals del confinament es veuran després, quan tornem a la normalitat, perquè hi ha mascotes, fins i tot gats, que tenen o poden generar dependència dels seus amos i passaran d'estar tota l'estona amb ells a quedar-se sols a casa , cosa que els pot generar trastorns per separació o fins i tot ansietat»,  afegeix.

Els gossos necessiten una rutina, una vida estructurada i predictible, i ara aquest canvi brusc en les seves rutines poden generar inseguretat i incertesa. Però serà quan les persones comencin a sortir i estiguin vuit hores o més fora de casa quan aflorin aquests problemes de comportament.

El confinament afectarà especialment els cadells,  que estan en l'etapa de socialització, que va des de les dues setmanes als tres mesos, un període molt important, ja que marcarà el seu caràcter com a gos adult  i, després de tants dies enclaustrats, possiblement quan surtin al carrer poden generar por a estímuls tan quotidians com una moto o un autobús i fins i tot podrien presentar pors a relacionar-se amb altres gossos o persones.

Com podem ajudar a la nostra mascota

Alonso avisa que cada mascota necessita un tractament personalitzat i pautes específiques per a reconduir l'alteració de comportament, però, en línies generals, recomana anar acostumant-los a no estar tot el dia acompanyats i crear-los rutines «que després puguem mantenir».

Per això aconsella que, per exemple, mentre es fa teletreball es tanqui la porta de l'habitació per limitar l'accés, no estar per a ells en cada moment i tractar de no estimular-los amb jocs en hores en les quals després estaran sols, a més de mantenir els futurs horaris de menjar i passejades.

En canvi, per als gats que estan estressats per la contínua presència d'humans i de sorolls a casa, tornar al seu ambient quan acabi l'aïllament «serà meravellós», indica Alonso, que reitera que cada animal ha de portar la seva pauta i tractament específic perquè cada individu és un món.