Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
La primera audiència pública del Pla d'Acció Municipal ha comptat amb una quarantena de persones

El procés participatiu del PAM de Reus prioritza la sostenibilitat i potenciar el comerç de proximitat

La fase de participació finalitza aquest dijous 12 de desembre | Les 155 propostes del Pla d’Acció Municipal han rebut més de 3.000 vots

La primera audiència pública del Pla d'Acció Municipal ha comptat amb una quarantena de persones
Imatge de la primera audiència pública del Pla d'Acció Municipal | Adrià Morte

El Pla d’Acció Municipal Reus 2019-2023, promogut pel govern de la ciutat, ha portat a terme durant aquests dies la fase de participació ‘Priorització dels objectius per part de la ciutadania’. En aquest procés, que ha tingut lloc del 25 de novembre fins al 12 de desembre, els reusencs i reusenques han pogut escollir quines de les propostes que recull el document creuen més convenient que s’han de prioritzar. Els objectius més votats han estat: promoure una mobilitat més sostenible, saludable, eficient i segura, potenciar el consum responsable per generar ocupació de qualitat en el sector de comerç de proximitat i garantir l’atenció social a les persones grans.

[predef]reus-144[/predef]

El PAM està dividit en quatre eixos diferents: progrés social, espai urbà, desenvolupament econòmic i gestió, organització i planificació. Cadascun d’aquests aplega tot un reguitzell d’objectius agrupats en diversos àmbits. En total, els reusencs i reusenques han disposat d’un màxim de 20 vots per persona, que s’han repartit a raó d’un màxim de 5 vots per cadascun dels quatre eixos.

La participació en el procés s’ha establert per a tota la ciutadania de 14 anys o més i empadronada a Reus des d’una data no posterior al 30 de setembre de 2019. Pel que fa a les votacions, s’han pogut fer de forma online o presencialment  en unes urnes situades als centres cívics i a la regidoria de Participació.

La regidora de Participació, Bon Govern i Serveis Generals, Montserrat Flores, i la vicealcaldessa de Reus, Noemí Llauradó
La regidoria de Participació, Montserrat Flores, i la vicealcaldessa de Reus, Noemí Llauradó, durant l'audiència pública | Adrià Morte

155 objectius per al mandat 2019-2023

Segons el consistori, el PAM ha de permetre «definir i ordenar els objectius» que es volen assolir durant el mandat 2019-2023 i «els passos que s'han de fer per aconseguir-los». La fase de priorització dels objectius per part de la ciutadania es va tancar aquest dijous 12 de desembre amb més de 3.000 vots i l'audiència pública de presentació

En total, el document compta amb 155 objectius diferents. Pel que fa a l’eix del progrés social, de les 59 propostes les més votades han estat: garantir l’atenció social a les persones grans, reordenar el mapa sanitari local per garantir una bona qualitat del servei, garantir els subministraments bàsics a la ciutadania ajustant la despesa als seus ingressos i impulsar l’ús del català com a llengua de cohesió social i de relació entre l'administració i la ciutadania.

Per una altra banda, l’eix de l’espai urbà aplega 31 propostes diferents. En aquest àmbit la ciutadania ha prioritzat: promoure una mobilitat més sostenible, saludable, eficient i segura, millorar i ampliar les zones verdes i d’esbarjo, potenciar els parcs i les grans àrees verdes de la ciutat i avançar cap a una ciutat més sostenible i eficient.

Imatge general de l'audiència pública sobre el PAM
La fase de priorització ha comptat amb la participació ha comptat amb més de 2.200 vots | Cedida

L’eix de desenvolupament econòmic, que compta amb 26 objectius, està encapçalat per: potenciar el consum responsable per generar ocupació de qualitat en el sector de proximitat, donar suport a la promoció dels productes de proximitat, promoure l’ocupació de qualitat i cooperar amb les universitats del territori.

Finalment, l’eix de gestió, organització i planificació disposa de 39 propostes de les quals en destaquen: millorar l’eficàcia de l’aparell administratiu, impulsar i coordinar projectes i iniciatives amb visió del conjunt per a l’àmbit metropolità del Camp de Tarragona, implantar l’administració electrònic i reduir la documentació en paper i millorar l’atenció de les queixes i suggeriments que es reben per part de la ciutadania.

La propera fase servirà per publicar l'ordre de prioritat de les actuacions a seguir

Un cop acabada aquesta fase es publicaran els resultats definitius amb una audiència pública per informar del procés a la ciutadania. Per una altra banda, la següent fase del procés és el ‘Retorn dels resultats del procés de participació’ i tindrà lloc des del divendres 13 de desembre i fins al divendres 20.

En aquesta fase es facilitarà el resultat de la priorització a totes les regidories per tal que puguin conèixer les accions amb més suports per part de la ciutadania. Les regidories encarregades d’executar-les podran doncs, per una banda, contrastar les prioritats internes amb les de la ciutadania i, per l’altra, prendre-les en consideració per a la seva planificació.

A més, la Comissió de Seguiment validarà el compliment d’allò establert a les bases del procés de participació per a l’obtenció dels resultats a la priorització de les propostes del Pla d’Acció Municipal. Per acabar, es publicarà l’ordre de prioritat de les actuacions al web municipal i en els llocs que es considerin oportuns. Després, la cinquena i darrera fase consistirà en l’avaluació del procés.