Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de Noemí Llauradó i Montserrat Flores durant una roda de premsa.

El govern de Reus preguntarà als ciutadans quins projectes ha de prioritzar durant el mandat

Per primer cop l'Ajuntament de Reus posa en marxa una eina «consultiva» en què vol implicar la ciutadania a l'hora d'executar el recent presentat Pla d'Acció Municipal

Imatge de Noemí Llauradó i Montserrat Flores durant una roda de premsa.
La regidoria de Participació capinateja l'acció presentada. | L.S.
 

Amb el Pla d'Acció Municipal recentment estrenat a la mà, el govern de l'Ajuntament de Reus ja ha anunciat els primers passos que seguirà amb ell. La vicealcaldessa, Noemí Llauradó, i la regidora de Participació, Bon Govern i Serveis Generals, Montserrat Flores, han presentat en roda de premsa una nova eina per fomentar els mecanismes de participació dels reuesencs i reusenques. Es tracta del primer cop que es durà a terme un procés de consulta a la ciutadania perquè sigui precisament ella qui decideixi quins dels objectius marcats al PAM s'han de prioritzar. A diferència dels Pressupostos Participatius —els quals les republicanes ja han avançat que es tornaran a dur a terme—, aquest procés presentat és simplement «de caràcter consultiu», és a dir, els objectius del govern ja estan marcats pel PAM, i els reusencs i reusenques només podran decidir què es fa abans o a què s'hi destinen més recursos.

Aquest procés consultiu neix del Reglament de Partipació que tot just s'acaba de posar en marxa i sobre el qual ja han anunciat que es duran a terme més accions en aquesta línia: «Amb tot això, el govern demostra una manera de fer que és clarament republicana, implicant els ciutadans». Així doncs, a partir del dilluns 25 de novembre i fins al dijous 12 de desembre, els reusencs i reusenques podran participar per dues vies: de forma presencial o en línia. Amb tota la informació recollida durant aquest procés, el govern de l'Ajuntament de Reus analitzarà els resultats per veure si és factible prioritzar el que la ciutadania demana i ho traslladarà a les corresponents regidories.

El Pla d'Acció Municipal de Reus 2019-2023.
Es podrà escollir quins projectes del PAM es prioritzaran. | L.S.

Pedagogia democràtica

La realitat és que les dues regidores republicanes s'han mostrat molt il·lusionades amb aquest nou procés, tot i que només sigui de caràcter consultiu. La vicealcaldessa, Noemí Llauradó, ha explicat que aquestes accions volen seguir «apropant les grans decisions que s'han de prendre des de l'Ajuntament a la ciutadania» i ho veu com un acte de maduresa democràtica. Per la seva part, la regidora Montserrat Flores, ha apuntat que «volem que la ciutadania es corresponsabilitzi de quins són els projectes més importants i quins s'han de prioritzar». Per tant, els objectius —els quals han assegurat que es compliran tots durant el mandat— estan marcats al PAM i per tant, els ciutadans ara el que podran fer és traçar el camí.

«No podem dir de quina manera es traduirà la tria que faran els ciutadans un cop sapiguem els projectes que s'ha demanat prioritzar, ja que no és el mateix fer un equipament que posar en marxa un programa» ha matisat Flores, afegint que la importància d'aquesta campanya rau en «l'escolta activa del govern».

Es podrà votar de forma presencial o de forma online.
Es podrà votar de forma presencial o de forma online. | L.S.

Com podran votar els ciutadans en aquest procés consultiu?

A partir del dilluns 25 de novembre i fins al 12 de desembre els reusencs i reusenques podran fer les seves votacions a través de la pàgina web participa.reus.cat o de forma presencial, en unes urnes instal·lades als Centres Cívics, a l'Oficina d'Atenció Ciutadana (OAC) o a la seu de la regidoria de Participació, Bon Govern i Serveis Generals. Els ciutadans podran realitzar les seves votacions dividint-les en els quatre grans eixos, ja predefinits pel govern: el progrés social, l'espai urbà, el desenvolupament econòmic i la gestió, organització i planificació. Podran votar totes aquelles persones majors de 14 anys i que estiguin empadronades a Reus des d'una data no posterior al 30 de setembre del 2019.

En total, doncs, es posaran sobre la taula 20 projectes del PAM  —5 per cadascun dels 4 eixos temàtics— i els ciutadans podran realitzar un màxim de 5 vots. Durant el procés de votació, està prevista una Audiència Pública —un altre dels mecanismes engegants gràcies al Reglament de Participació—, la qual es realitzarà el dia 3 de desembre al Casal de la Dona, a partir de les 19.00 hores. Allí els ciutadans podran fer suggeriments i també conèixer més a fons els projectes. Un cop es tanqui la votació, serà el torn de l'Ajuntament de Reus i correspondre a aquesta participació ciutadana.

Tot el procés estarà supervisat, segons han explicat les republicanes, per una comissió de seguiment formada per un representant de la Federació d'Associacions de Veïns de Reus, un de la resta d'entitats inscrites en el registre municipal, dos de la ciutadania que estiguin registrats al web de Participació, un tècnic de l'àrea de Participació i la mateixa regidora Montserrat Flores.