Els professionals educatius han començat aquest dilluns a fer-se les PCR d'automostra en el marc d'un cribratge massiu que han posat en marxa els Departaments d'Educació i Salut. Es tracta de proves voluntàries i que es fan per frotis nasal. En total el dispositiu s'ha preparat per arribar a prop de 170.000 persones i es farà de forma progressiva i esglaonada durant tres setmanes. La mostra es recollirà per frotis nasal, a través de l’autopresa.
Per dur a terme el cribratge, el Departament de Salut facilita als centres el material necessari per a la presa de mostres i les peticions de la prova -que són individualitzades per a cada professional. Posteriorment, es proposa una data de recollida a cada centre educatiu.
Les proves es duran a terme a tots els professionals educatius dels centres, de les diferents etapes i de totes les titularitats, ja sigui personal docent, personal d’administració i servei (PAS), personal d’atenció educativa (PAE), monitors de menjador i servei de neteja. Són treballadors de centres públics, concertats i privats, llars d’infants municipals, llars d’infants privades, centres d’educació especial, centres de formació professional, centres d’adults, així com centres d’ensenyament de règim especial reglats.
Es comunicaran els resultats personalment a tots els professionals que hagin participat en el procés. Els resultats negatius es comunicaran per SMS i els resultats positius per SMS i mitjançant una trucada telefònica per explicar com actuar en cada cas, perquè totes les persones amb un resultat positiu hauran d’iniciar el pertinent període d’aïllament de 10 dies, i es valorarà individualment si caldrà fer confinament d’algun dels grups de convivència estable.
Bargalló veu l'escola com el servei més important després del sanitari
El conseller d'Educació, Josep Bargalló, ha afirmat que només en una situació de confinament total s'haurà de replantejar «què fer amb l'escola», tot i que ha afegit que ara per ara no hi ha sobre la taula aquesta opció. «És el darrer que tancarem», ha dit a Ràdio4 i La2, ja que ha afirmat que l'escola «és el servei públic essencial més important després del sanitari». I fins i tot en cas de tancament presencial, es mantindrien oberts el servei de menjador o l'atenció a fills de treballadors essencials. D'altra banda, ha assegurat que aquells centres on no es pugui garantir el confort tèrmic s'oferiran «solucions puntuals» i ha afegit que estan en disposició de tenir els equipaments mecànics «que calguin en el moment que calguin».
Bargalló ha defensat la reobertura dels centres educatius aquest 11 de gener per iniciar el segon trimestre tot i l'augment de la incidència de la pandèmia. Ha explicat que escolten totes les veus i ell personalment es reuneix cada dos dies amb el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon. La conclusió és que els centres s'han d'obrir i mantenir-los així fins al màxim que es pugui.
Així, ha assegurat que tant ell com el doctor Argimon estan expressant el mateix, en al·lusió a les paraules del secretari que la setmana passada va dir que si les dades en tres setmanes ho marquen es podria retrocedir en la decisió de reobrir els centres. «Evidentment si en un moment concret diu que cal confinament total, hi haurà mesures en l'àmbit educatiu», ha afirmat a Catalunya Ràdio.
Encara no s'han repartit tots els dispositius
El conseller ha assegurat que en cas que arribés aquest confinament total també a les aules, la situació permetria fer-lo «amb més garanties que al març». Tot i això, ha insistit que la màxima qualitat la dona la presencialitat.
Segons ha detallat, a hores d'ara ja s'han repartit les 85.000 connectivitats requerides per als alumnes, uns 50.000 dispositius dels 85.000 per a professorat i uns 10.000, «els més urgents», dels 300.000 per a alumnes. El conseller ha afirmat que a partir d'aquest dilluns se'n repartiran més que van arribar durant les vacances de Nadal. Es farà començant pels que no tenen dispositiu, que ha insistit que no són els 300.000.