El pic de la cinquena onada sembla no arribar mai. Durant l'última setmana, del 5 a l'11 de juliol, s'han detectat més de 40.000 nous positius. En una entrevista a 'El matí de Catalunya Ràdio', el professor de Farmacoepidemiologia de la Universitat d'Oxford, Daniel Prieto-Alhambra, ha previst que les futures dades seran «dolentes» per culpa del ritme de contagis «exponencial i molt ràpid» que hi ha al territori.
«La velocitat de contagi que hi ha a Catalunya no s'ha vist enlloc, ni al Regne Unit», afegia al programa radiofònic aquest dilluns al matí. Prieto ha aconsellat «mesures quirúrgiques» per aturar la transmissió comunitària del virus.
El científic català atribueix aquest creixement a tres factors: «La nova variant Delta, l'obertura de restriccions i les ganes de la gent de tornar a reunir-se». Daniel Prieto ha assegurat que si el ritme segueix com l'actual, «començarà a haver-hi infeccions en gent que està parcialment vacunada».
Segons dades de Salut el 40% de positius i contactes estrets se salten la quarantena. El catedràtic d'Oxford ha parlat sobre l'augment transmissió i el fet de no poder controlar el virus. Tanmateix, ha apuntat: «És difícil demanar que la gent compleixi la quarantena si no tenen ajudes i la capacitat d'aïllar-se».
Està previst que aquesta cinquena onada sigui «l'onada sortida» de la pandèmia, és a dir el final de la pandèmia. Ara bé, l'investigador ha recalcat: «Ara del que és tractat és de com es maneja aquesta onada. Si serà amb molt de pic i això ens donarà molts problemes o serà manejable i més petita i que només afecti gent jove».
Per tal d'evitar aquesta «bola de neu», l'especialista ha explicat la importància del «gra de sorra» individual, acompanyat de les restriccions. Prieto ha sentenciat: «És una carrera entre la vacunació i la transició comunitària del virus».
El risc de rebrot i la taxa de contagis milloren, però augmenten els ingressats a Catalunya
Tot i que el risc de rebrot i la taxa de contagis baixen a la resta de Catalunya. Segueixen pujant els nous contagis amb 5.503 positius. Una dada més preocupant ha estat l’argument de 104 d’ingressos hospitalaris nous.
El risc de rebrot segueix augmentant a Barcelona fins als 2.552 punts
Tot i la tendència a la millora en alguns paràmetres en l'àmbit català. La regió sanitària de Barcelona ciutat s'han notificat 1.255 nous positius. Per tant, el risc de rebrot de la ciutat comtal segueix pujant amb 25 punts i se situa en 2.552. El de la setmana del 25 de juny a l'1 de juliol era de 1.617.
L'Rt baixa 48 centèsimes, fins a l'1,85, per sota del valor de la setmana anterior (2,96). La taxa de confirmats per PCR/TA en l'últim interval és de 758 per cada 100.000 habitants. La incidència a 14 dies és de 1.201. El 21,93% de les proves que es fan surten positives.