Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'un sanitari mentre prepara una dosi de la vacuna contra la Covid-19

Professors espanyols vacunats i de baixa: «És la ressaca més bèstia que he passat»

La vacuna d'Astrazeneca ha aixecat reticències a tot el món per la seva menor efectivitat i els seus notables efectes secundaris, que són majors als registrats amb les vacunes de Pfizer o Moderna

Imatge d'un sanitari mentre prepara una dosi de la vacuna contra la Covid-19
Els nous vacunats amb la d'Astrazeneca han formulat queixes sobre els seus efectes secundarisz | Europa Press

Alguns dels col·lectius professionals i de treballadors més importants del nostre país ja han començat a rebre la vacuna contra el coronavirus: policies, guàrdies civils, personal d'emergències, professors, veterinaris i personal sociosanitari que no es van considerar de «primera línia». Entre ells trobem fisioterapeutes, terapeutes ocupacionals, personal d'oficines de farmàcia, medicina legal, serveis d'ajuda a domicili, centres de menors, centres de dia i treballadors d'Institucions Penitenciàries.

Tots aquests professionals formen part de la categoria de «serveis especialment crítics» que el pla de vacunació estableix per a col·lectius que tenen una «funció essencial per a la societat i efectius limitats i difícilment reemplaçables».

Les vacunes d'Astrazeneca: menor efectivitat i més efectes secundaris

La majoria d'aquests treballadors estan rebent el sèrum desenvolupat per la Universitat d'Oxford i la farmacèutica AstraZeneca, una vacuna que ha aixecat reticències a tot el món per la seva menor efectivitat i els seus notables efectessecundaris, que són majors als registrats amb les vacunes de Pfizer o Moderna. Segons l'OMS, la vacuna AZD 1222 té una eficàcia del 63,09% contra la infecció del SARS-CoV-2, mentre que les altres estan entorn del 90%.

A més, gairebé una quarta part de les persones que han rebut la vacuna d'AstraZeneca han experimentat símptomes similars als de la grip i al voltant del 15% han sofert esgarrifances, cefalees o febres altes. De fet, aquesta vacuna només està sent inoculada a persones menors de 55 anys. A partir d'aquesta franja d'edat, la falta d'assajos clínics han impedit tenir una idea clara de com podria afectar la dosi a aquest sector de població.

Per aquesta raó, la majoria dels països han optat per destinar-la als col·lectius més joves i evitar la seva aplicació en persones d'edat avançada, encara que es tracta d'una recomanació que Alemanya pretén modificar després d'observar les últimes dades d'Escòcia, que està utilitzant aquesta vacuna massivament, fins i tot a majors de 80 anys.

Queixes de policies i professors pels efectes secundaris 

En qualsevol cas, molts col·lectius professionals a Alemanya s'han negat a rebre la vacuna d'Astrazeneca. El mateix ha succeït a Espanya, on els policies autonòmics i locals han demanat al govern no ser vacunats amb el tractament desenvolupat per la Universitat d'Oxford.

A França, fins i tot s'ha arribat a suspendre la vacunació amb aquest sèrum als col·lectius de risc, com a policies i sanitaris pels efectes secundaris. Mentrestant al nostre país, els professionals més essencials de l'Estat continuen rebent la seva vacuna i sofrint els efectes secundaris de la seva injecció.

Sense anar més lluny, desenes de professors madrilenys han hagut de demanar la baixalaboral després de sofrir forts símptomes gripals després de la vacuna, segons dades de CC.OO i de la FAPA Giner dels Rius.

És el cas de Natalia García, professora d'Infantil en un col·legi públic de Sant Ferran d'Henares que descriu la vacuna com «la pitjor ressaca de la meva vida» i reporta símptomes com a «marejos, esgarrifances, febre i ganes de vomitar» durant 48 hores.

Encara que ella sí que va poder acudir al seu lloc de treball, lamenta que «no s'hagin previst» les baixeslaborals que anava a causar la vacunació, atès que en el seu centre es van absentar diversos professors. Sonia Castillo també es va presentar al seu lloc de treball com a professora d'Infantil en un col·legi públic de Madrid, però dos dies abans estava «com si m'hagués passat un camió per damunt», assenyala al mitjà '20 minutos'.

Durant 48 hores, la docent va estar combatent amb paracetamol la febre i els dolors musculars que va començar a patir després d'en burxada. Malgrat els efectes secundaris totes dues professores se senten agraïdes per rebre la vacuna i els experts recorden que els símptomes són els observats en els assajos i no cal preocupar-se'n.

«Són els que es van evidenciar en els assajos, els esperables i, a més, els mateixos que tenen altres vacunes: dolor en la zona d'administració, cefalea, cansament o febre i es resolen per si mateixos gairebé sense intervenció», assenyala el president de l'Associació Espanyola de Vacunologia (AEV), Amós García.